El Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) ha publicat aquest dijous el seu primer baròmetre d'ençà que Salvador Illa és president de la Generalitat, amb uns resultats similars als de les eleccions del passat 12 de maig, on va guanyar el PSC amb 42 escons, que s'estancaria electoralment després d'arribar al Govern. Concretament, el CEO dona entre 39 i 42 escons pels socialistes catalans, que en la forquilla alta repetirien el resultat de la seva victòria i en la baixa perdrien 3 diputats. L'enquesta registra una baixada electoral de Junts per Catalunya, que continuaria com a segona força a molta distància de la tercera, però que passaria dels 35 escons que va aconseguir a la cambra catalana el maig, a entre 30 i 32 escons. ERC es mantindria com a tercera força després de la patacada electoral, lluny de recuperar-se, amb entre 20 i 21 diputats al Parlament. 

 

Per contra, Aliança Catalana, el partit de Sílvia Orriols, veuria triplicar el seu resultat. En les passades eleccions del 12-M, quan van entrar per primer cop a la cambra catalana, van fer-ho amb dos escons. Ara, el CEO els dona entre 6 i 7 diputats, els mateixos que als comuns de Jéssica Albiach que actualment en tenen 6. Amb aquests resultats, el partit d'Orriols igualaria o superaria la CUP, que creixeria lleugerament respecte els quatre diputats aconseguit en les darreres eleccions, amb entre 5-6. PP i Vox es mantindrien amb unes xifres molt similars a les obtingudes a maig. 

Transferències de Junts a Aliança Catalana

En la roda de premsa, el nou director del CEO, Juan Rodríguez Teruel, ha subratllat que els resultats que surten de l'enquesta del CEO són molt similars per a la majoria de partits als del maig, amb l'excepció de Junts per Catalunya i Aliança Catalana. En aquest sentit, Teruel ha assenyalat que la bona part del suport que perd el partit de Carles Puigdemont anirien a parar al de Sílvia Orriols

Possibles majories al Parlament

La majoria absoluta de PSC, ERC i els comuns que va permetre la investidura de Salvador Illa amb 68 diputats, estaria en risc segons els resultats del CEO. Amb la forquilla alta de les tres formacions aquesta es mantindria i s'ampliaria fins als 70 escons. En el cas de la forquilla baixa (segons la qual, ERC i els comuns es mantindrien amb els escons actuals, però el PSC en perdria tres) aquesta desapareix. 

Pel que fa a la majoria independentista, que va desaparèixer de la cambra catalana després de les darreres eleccions, no es recuperaria. Junts, ERC i la CUP sumarien en la forquilla alta sumarien 59 escons. Tampoc s'arribaria als 68 amb els 7 diputats d'Aliança Catalana.

 

 

Illa, el líder més ben valorat, però cap arriba a l'aprovat

Pel que fa a la valoració dels líders polítics catalans, el més ben valorat és el president Salvador Illa, que frega l'aprovat, però no hi arriba: obté un 4.9. Al president Puigdemont el coneixen un 99% dels catalans (a Illa un 90%) però la seva valoració és molt més baixa, un 3,5. Per altra banda, un 59% dels enquestats sap respondre correctament quan són preguntats pel nom de president de la Generalitat, però només un 17% assenyala "correctament" segons el CEO qui és el líder de l'oposició. Cal tenir en compte que Junts per Catalunya va deixar vacant aquest càrrec, ja que el president Puigdemont, que continua a l'exili a l'espera que se li apliqui la llei d'amnistia, l'ha rebutjat. 

Illa és aprovat pels votants de quatre partits: el PSC (6,8), comuns (5,6), ERC (5,2) i el PP (5,1) i la nota més baixa és un 3,3 que comparteixen Vox i la CUP. En canvi, Carles Puigdemont obté una gran valoració entre els votants del seu partit (8,1, la més alta juntament amb la d'Orriols pels votants d'Aliança Catalana), però només l'aproven amb un 5 i un 5,1 amb els d'ERC i AC. 

El president Aragonès obté un 4,5, sent el segon líder polític més ben valorat pels catalans, tot i que ha anunciat la seva retirada de la primera línia política. El coneixen un 84% dels enquestats. El segueixen Jéssica Albiach i Laia Estrada, amb un 4,3 i un 4,2 respectivament però amb un grau de reconeixement molt menor. El líder polític més mal valorat és Ignacio Garriga, amb un 1,9. 

Els catalans posen un 4,7 al Govern 

En el primer baròmetre amb Illa com a president de la Generalitat, la nota mitjana que posen els catalans a la seva feina és d'un 4,7, la més alta en els últims anys. Aquesta xifra és superior al 4,1 que obté el govern espanyol de Pedro Sánchez, que, en canvi, perd 3 dècimes respecte de l'enquesta publicada al juliol, però millora comparant-ho amb l'octubre del 2023. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!