El president de la Generalitat està mantenint reunions institucionals amb diversos alcaldes de Catalunya per fer una immersió en el país i conèixer de prop les inquietuds, els reptes i prioritats dels seus respectius municipis. El president de la Generalitat ha visitat aquest dissabte Olot (Girona) i s’ha reunit amb l’alcalde Josep Berga (Junts) i els regidors a l’ajuntament de la ciutat, i també ha participat en la inauguració de la nova seu de l’Escola de Noves Oportunitats de la Garrotxa Noima, on ha fet una defensa de la immigració i de la integració de les persones que venen a Catalunya buscant una nova vida i millors oportunitats. “Acollir i ajudar a integrar els nouvinguts no només no posa en risc la nostra identitat, sinó que l’enriqueix”, ha afirmat Illa, continuant amb la línia que ja va marcar el seu discurs de la Diada amb relació al debat sobre la immigració i les declaracions que darrerament repeteix com un mantra: Tothom qui ve a millorar Catalunya és català, amb els mateixos drets i els mateixos deures”.

 

L’aposta del Govern per la integració

Illa ha tornat a expressar la voluntat del Govern per apostar per la integració de les persones immigrades, i ha posat com a exemple el projecte del Noima, l'escola que té com a objectiu proporcionar una segona oportunitat a joves que, per diverses raons, no han pogut completar la seva educació o integrar-se al mercat laboral. El president ha demanat compromís a la ciutadania per “acollir i integrar” a les persones nouvingudes, i proporcionar-los “les eines necessàries perquè, amb el seu esforç, puguin integrar-se”. Una integració en la societat catalana que, ha insistit Illa, “no només no posa en risc la nostra identitat, sinó que l'enriqueix i la millora”. Illa ha fet referència al testimoni de dos joves migrants com a exemple de la voluntat “d’aportar, enriquir Olot, la Garrotxa i Catalunya”.

Suport a projectes pioners com el Noima

El president ha visitat el Noima acompanyat de la consellera d’Educació i Formació Professional, Esther Niubó. La nova seu de l’escola està ubicada a l'edifici de l'antic convent de la Providència d'Olot, i disposa de 1.669 metres quadrats distribuïts en tres plantes, amb espais dissenyats per a facilitar l'aprenentatge i el desenvolupament personal dels joves. A més de les aules, l'edifici compta amb una cantina, una cuina, diversos tallers,  sales polivalents, un laboratori digital, un pati i un jardí, tots ells pensats per fomentar un entorn formatiu integral i acollidor. Impulsat el 2022 per La Fageda amb el suport de l'Ajuntament d'Olot, Noima ofereix formació a joves d'entre 16 i 24 anys que han quedat fora del sistema educatiu i laboral per proporcionar-los oportunitats. Illa també s'ha compromès a donar suport a aquest tipus de projectes "pioners" a Catalunya. “Ens comprometem a donar-vos tota l'ajuda que us faci falta perquè quan hi ha projectes que funcionen s'ha de reconèixer", ha dit, posant de manifest que només hi ha tres projectes com aquest al país i que cal impulsar-ne més. "El sistema educatiu no funciona si no s'ocupa de tothom", ha destacat, i ha afegit: "No es pot deixar a ningú enrere". El Noima, a més, també posa l’espai a disposició del conjunt de la població de la capital de la Garrotxa, amb aules, tallers i el laboratori digital a disposició d’altres entitats del territori.

Olot, part essencial de Catalunya

La visita d’Illa a Olot també ha servit per continuar amb les trobades amb els alcaldes catalans i el president de la Generalitat ha mantingut una trobada amb l’alcalde de Junts, Josep Berga, i els regidors. "Catalunya no es pot governar sense comptar amb els ajuntaments, exemples de política de proximitat, que és sempre la política més útil. Olot és part essencial de la Catalunya que hem de millorar", ha escrit Illa en una publicació a la xarxa X (abans Twitter).

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!