L'acord del nou finançament s'ha convertit en el punt clau de l'arrencada del govern de Salvador Illa. També en un dels punts centrals de la compareixença que ha protagonitzat aquest dijous per explicar l'estructura del seu executiu i els objectius que ha fixat per a les diferents conselleries. "L'acord es complirà, sé que costarà, però es complirà. El Govern que presideixo honora els acords a què arriba", ha reblat.

El president ha explicat que en les quatre setmanes que porta al capdavant del Govern ja han sentit en matèria de finançament "de tot, aquí i fora d'aquí, molt soroll i plantejaments i declaracions grandiloqüents", però ha reiterat que el finançament singular serà "una de les tasques més rellevants del Govern". 

Catalunya no vol ser menys que ningú

En aquest sentit, ha assegurat que no alimentaran ni contribuiran a fer soroll al voltant d'aquest tema, i ha defensat que Catalunya és solidària, "no només en matèria de finançament, sinó en molts altres àmbits, sempre ho ha estat". "N'hi ha prou amb repassar els darrers 40 anys d'autogovern, i Catalunya vol seguir sent solidària. El meu plantejament polític és un autogovern fort, amb els recursos necessaris i una implicació també en la millora d'Espanya", ha reblat per concloure que "Catalunya no vol ser més que ningú, però tampoc menys que ningú".

Illa, que ha repassat els objectius que ha marcat per a cadascuna de les conselleries, ha posat igualment èmfasi en la política de seguretat com una de les seves prioritats, ha insistit en "un missatge nítid de plena confiança en la policia de Catalunya", i ha recordat que així ho va voler deixar clar dedicant la seva primera visita oficial a visitar la seu central dels Mossos d'Esquadra.

Llengua

Com a plantejament global, el president ha assegurat que s'implicarà de manera especial en tres qüestions. En primer lloc, tenir cura de la personalitat col·lectiva de Catalunya, una societat plural i diversa, ha dit, però que troba en la llengua "l'expressió més acurada, més plàstica". Ha assegurat que es pren "molt seriosament aquesta qüestió", que vol revertir la caiguda que ha experimentat la llengua i que defensar el català no és atacar ningú.

La segona qüestió que ha destacat és la prioritat que el seu govern marca en Europa, per situar-hi Catalunya com a regió capdavantera i amb veu en els processos de decisió. 

 

 

El tercer factor que ha destacat és el diàleg, i voluntat d'arribar a acords. En aquest punt, s'ha referit concretament al fet que la consellera d'Economia, Alícia Romero, ha iniciat el procediment per a l'elaboració dels pressupostos de l'any vinent, negociant amb tothom, però donant prioritat a Comuns i ERC, com a socis d'investidura.

Illa ha acabat la seva intervenció amb quatre compromisos: ha assegurat que serà "fidel" al plantejament que va fer al seu discurs d'investidura; ha ofert a la Cambra una "voluntat d'entesa amb tothom —menys als que segueixen entestats en discursos d'odi—"; ha explicat que el seu executiu escoltarà tothom, però "actuarà" i prendrà decisions en l'àmbit de les seves competències perquè Catalunya no pot quedar aturada. Finalment, ha reclamat a la Cambra una actitud constructiva, pensar primer en el país i política útil, que els ciutadans de Catalunya vegin que les coses han millorat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!