El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha garantit que el PSC té i tindrà un compromís "explícit" amb el català i ha assegurat que la formació serà activa en la recerca d'un consens. En la cloenda de les 'Jornades per renovar el consens lingüístic a Catalunya', ha reivindicat el compromís catalanista del PSC, la visió europeista del partit i el reconeixement que el castellà és "també" llengua pròpia de Catalunya. Ha reivindicat que la defensa del català "no ha de ser atacar el castellà" i permetre també, que tothom que ho vulgui, pugui comunicar-se en castellà. Amb tot, ha afirmat que ni l'immobilisme ni sortir de l'estat de dret són la resposta a la situació actual, alhora que ha reclamat despolititzar la llengua catalana.

El líder dels socialistes catalans també ha indicat que "la millor defensa del català és desvincular-lo de qualsevol opció política". Alhora, ha expressat el compromís del PSC amb la llengua i la cultura. Aquestes han estat les paraules del primer secretari del PSC en la clausura de les jornades celebrades per debatre sobre el model lingüístic català organitzades per la Fundació Rafael Campans, entitat lligada al PSC. A les ponències hi han assistit el ministre de Cultura i Esport, Miquel Iceta, i l'expresident de la Generalitat, José Montilla. 

 

El sistema educatiu català

D'altra banda, Salvador Illa ha valorat positivament el funcionament del sistema educatiu català perquè "a Catalunya, tots els que han passat pel sistema educatiu han acabat dominant el català i el castellà" i, segons ell, el coneixement de la llengua catalana ha augmentat en els darrers 40 anys. Amb tot, ha agraït especialment que l'exconsellera d'Eduació, Irene Rigau, i el president de Societat Civil Catalana (SCC), Fernando Sánchez Costa, que hagin participat en una mateixa taula rodona de la jornada.

Pel que fa a l'objectiu d'aconseguir un consens ampli sobre el català, el primer secretari dels socialistes catalans ha assegurat que un consens sobre el català "és un tema molt complex, però clau i essencial" i ha demanat diàleg. El líder socialista també ha assenyalat que "cal deixar la pedagogia per als pedagogs i les escoles per als mestres", i que, a parer seu, hauria estat més convenient que no s'impliqués els tribunals, això no obstant, ha demanat que es respectin les sentències.

Montilla i el català

“No dic que els problemes del català siguin conseqüència del procés, però no tinc cap dubte que l’agitació d’aquests anys ha fet més mal que bé", aquestes han estat les paraules de l'expresident de la Generalitat, José Montilla, respecte a la salut actual del català. Així, aquest divendres, en les Jornades per Renovar el Consens Lingüístic a Catalunya, l’expresident socialista ha culpat aquest divendres a l'independentisme de la desafecció que algunes persones puguin sentir envers el català. “La retòrica d’alguns independentistes provoca en els ciutadans un allunyament del compromís respecte a la nostra llengua. Els que converteixen la causa necessària a favor de la normalització del català en una peça més de l’argumentari independentista, aconsegueixen efectes contraproduents”, ha exposat. Finalment, Montilla ha aprofitat l'avinentesa per negar que existeixi un “risc per a la supervivència” del català i ha alertat del perill que pot suposar que la llengua sigui utilitzada com a “argument de confrontació en la batalla política”.