L'efecte Illa ha donat la victòria al PSC, però no ha servit perquè la formació eviti trobar-se en la mateixa situació que la candidata de Ciutadans, Inés Arrimadas, ara fa una mica més de tres anys, quan també va guanyar els comicis però sense cap opció real de poder formar Govern.

Així doncs, la candidatura de Salvador Illa ha quedat en primera opció amb 33 escons, situant-se davant d'ERC i JxCat, que han completat el podi d'aquest 14-F. Ara bé, aquesta victòria no deixa de ser estèril, ja que l'unionisme (on també hi podem comptar Vox, comuns, Ciutadans i el PP) s'ha quedat a 7 diputats d'assolir l'anhelada majoria de 68.

Malgrat la majoria independentista, el candidat, Salvador Illa, ha sortit a celebrar la victòria i ha anunciat que es presentarà a la investidura, tal com va prometre durant la campanya. "El canvi ha arribat per quedar-se. El canvi és imparable. Hi ha un sentiment de retrobament, dels catalans amb nosaltres mateixos i de catalans amb la resta d'espanyols i europeus. No hi ha més solució que el retrobament, i així ho diuen les urnes", ha reivindicat.

Illa celebra el triomf estèril / Foto: Efe

Ara bé, Illa, conscient d'aquesta realitat, la qual no ha reconegut perquè en cap moment no ha esmentat res sobre la majoria independentista de 74 escons, ha volgut matisar aquest triomfalisme reconeixent que el canvi "ha arribat, tardarà el que tardi, però ha arribat per quedar-se".

Així doncs, aquestes eleccions han suposat un avenç considerable pel PSC, que ha passat a tenir el doble de diputats, dels 17 del 2017 als 33 d'aquesta nit. Els unionistes, però, tot i el triomf dels socialistes s'han quedat amb menys escons, dels 65 dels 21-D als 61 d'aquesta nit.

La nostalgia d'Iceta

Just abans d'Illa ha comparegut el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, qui s'ha afanyat a exhibir l'únic consol que li ha quedat al PSC: "Hem tornat a ser el primer partit de Catalunya", ha dit recordant que l'últim cop que això va passar va ser amb el president Pasqual Maragall.

Iceta també ha defensat que "la victòria de Salvador Illa subratlla l'encert de l'orientació política del PSC al llarg d'aquests anys i valida l'aposta pel diàleg i el retrobament fet per Pedro Sánchez".

Un compromís que ofega

La número 2 per Barcelona, Eva Granados, ja havia advertit que compliran amb el compromís de presentar-se a la investidura després d'haver guanyat les eleccions. Ho ha confirmat en declaracions a TV3, on ha assegurat que "aquesta nit hi ha hagut un punt d'inflexió a Catalunya" i que "el canvi ha arribat per quedar-se". Tanmateix, no ha volgut entrar a valorar la minoria en què ha quedat el bloc unionista ni quins suports buscaran, més enllà dels comuns, per poder formar Govern.

Cal destacar, però, que la portaveu dels socialistes en cap moment ha rebutjat o descartat obrir negociacions amb ERC. "La resta de partits hauran de pensar si volen un Govern del canvi", ha insinuat. Granados també ha volgut evitar comparacions amb Ciutadans: "No ens passarà mai com a Cs perquè el nostre és un projecte sòlid".

La realitat s'imposa a la il·lusió

La impotència a què es veu abocat el PSC amb aquests resultats contrasta força amb la "il·lusió" expressada pels seus candidats durant tot la campanya i fins a última hora d'aquest diumenge​. El mateix candidat havia augurat que és un canvi "que arriba per quedar-se".