El Parlament ha viscut aquest dijous una de les jornades més estranyes que es recorden. La cambra catalana ha investit el primer secretari del PSC, Salvador Illa, com a president de la Generalitat amb el suport d'ERC i els Comuns, mentre a l'exterior la policia embogia intentant localitzar el president Carles Puigdemont, que després de participar davant de milers de persones en un acte polític al passeig de Lluís Companys, s'ha escapolit d'un espectacular dispositiu dels Mossos. Al ple d'investidura d'Illa s'ha parlat molt de la no aplicació de l'amnistia, de la persecució de Puigdemont, i dels vaivens del candidat socialista que un dia va defensar el 155 i va negar l'amnistia i que avui era investit amb els vots d'ERC; però del que menys s'ha parlat aquest dijous a l'hemicicle ha estat del pla de govern del líder del PSC i de la legislatura que avui es posa en marxa. I, això no obstant, i malgrat els auguris que preveien una suspensió del ple, Illa ha aconseguit completar el debat i ser escollit en primera volta amb els 68 vots a favor, de PSC, ERC i Comuns, i els 66 en contra de la resta de l'hemicicle: Junts, PP, Vox, CUP i Aliança Catalana.

🔴 Última hora de Puigdemont, DIRECTE | Reaccions al seu retorn a Catalunya

La jornada s'ha obert amb l'esperada aparició a Barcelona de Puigdemont, que ha comparegut pocs minuts abans de les nou del matí en un acte multitudinari al passeig de Lluís Companys ha versionat Josep Tarradellas al crit d'"encara som aquí". L'escortaven la cúpula de Junts i tots els diputats del grup parlamentari, i del Congrés i el Senat. Tots ells l'havien d'acompanyar fins al Parlament, amb el president de la cambra, Josep Rull, i els presidents Artur Mas i Quim Torra, al capdavant. No obstant això, un cop ha conclòs l'acte, Puigdemont s'ha escapolit literalment després d'enfilar-se a un vehicle de color blanc, que han intentat interceptar dos cotxes policials sense aconseguir-ho. Mentrestant, els diputats de Junts entraven al parc de la Ciutadella per una porta lateral del carrer Wellington, obligats a entrar-hi d'un en un, desfilant entre dues fileres d'una trentena de Mossos de la brigada mòbil, que escodrinyaven els rostres dels parlamentaris buscant Puigdemont. Al final del passadís policial, hi havia el responsable dels Mossos, Eduard Sallent, convençut que entre els que estaven accedint al parc apareixeria el líder independentista. De fet, Sallent ha hagut d'arribar corrents des de l'altre accés del parc que estava obert, al costat de l'estació de França. Però Puigdemont no hi era. Dins del parc, vehicles policials sense logotipar s'havien situat travessats als camins interiors per impedir l'accés de cap cotxe.

Carles Puigdemont intervé des de l'escenari a l'Arc de Triomf / foto: Carlos Baglietto

Ple veloç

A les 10 del matí, sense saber on era Puigdemont, s'ha posat en marxa el ple, mentre a les portes del parc els manifestants independentistes han desbordant el cordó policial i els Mossos han respost amb càrregues. En constatar la desaparició de Puigdemont, s'ha posat en marxa l'operació Gàbia i s'han tallat tots els accessos per sortir de Barcelona, provocant monumentals embussos a les sortides de la ciutat i per a l'accés a l'aeroport en plenes vacances d'agost.

Dins de l'hemicicle el ple ha adquirit una velocitat inusitada, possiblement atiada pel temor que una eventual detenció de Puigdemont provoqués la suspensió i impedís substanciar la votació. El líder socialista, Salvador Illa, ha protagonitzat una de les intervencions més breus que es recorda en un candidat, 40 minuts, segons s'ha encarregat de retreure-li el president del grup de Junts, Albert Batet. El candidat ha replicat un a un als diferents grups. Ho ha fet, ha dit cada cop, per respecte, però també a una velocitat de vertigen.

Intervencions

Tot i que Illa ha començat la seva intervenció reclamant l'aplicació de l'amnistia, i malgrat el protagonisme que ha tingut al ple l'absència de Puigdemont i la persecució contra l'independentisme, han estat les aliances que han permès al candidat socialista la investidura el que ha centrat les diferents intervencions. El polític socialista ha agraït el suport d'ERC i Comuns, que li han obert la porta al palau de la Generalitat, però aquest ha estat també un dels punts que han provocat les crítiques de la resta de grups.

Salvador Illa conversa davant de Pere Aragonès amb membres del Govern en funcions / Montse Giralt

Junts ha tirat en cara a Illa el seu suport al 155 i ha pronosticat que Catalunya patirà una desnacionalització en tots els àmbits; el president del grup d'ERC, Josep Maria Jové, ha advertit al líder del PSC que exigirà el compliment del seu pacte d'investidura, que ha aconseguit prosperar enmig una profunda divisió a la formació republicana, i no ha amagat la "desconfiança i distància" que mantenen amb el PSC; mentre que des del PP, Alejandro Fernández, el titllava de mentider perquè junt amb el PSOE han "ressuscitat Puigdemont" després que s'havia compromès a què no hi hauria "ni amnistia ni res d'això".

Suspensió del ple

Al migdia, el ple s'ha interromput per dinar però, abans que es reprengués la sessió, a un quart de quatre, Junts ha presentat una petició de suspensió del ple amb l'argument que s'estava tractant Puigdemont com si fos un terrorista, activant l'operació Gàbia per empresonar-lo, i perquè s'estava detenint de manera il·legal algun dels Mossos que l'havien acompanyat. Junts ha demanat que el ple no es reprengués fins que s'hagués recuperat la situació de normalitat. La Mesa ha decidit no acceptar la suspensió, però Junts ha demanat la reconsideració d'aquesta decisió arran de les informacions que apunten a què els Mossos volien detenir el secretari general de Junts, Jordi Turull. Això ha provocat una nova reunió de la Mesa i de la Junta de Portaveus. El ple s'ha reprès quan faltaven pocs minuts per a les cinc de la tarda. En aquell moment, des de la tribuna de convidats seguien el debat el ministre Jordi Hereu i l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni.

Albert Batet, president del grup de Junts, conversa amb el president del Parlament, Josep Rull / Montse Giralt

Era el torn de Vox, i l'avís d'Ignacio Garriga que ha anunciat que denunciarà tots aquells que han ajudat Puigdemont a fugir i ha expressat el desig que acabi a la presó, per enfilar tot seguit el seu discurs habitual. El discurs de Garriga ha donat peu a un advertiment del president del Parlament contra els discursos d'odi, la qual cosa ha provocat que el responsable del PP, Alejandro Fernández, demanés la paraula per dir-hi també la seva i un rifi-rafe amb Rull que li ha retirat la paraula. També ha replicat a Rull el portaveu de Vox, Juan Garriga, que ha preguntat si el discurs independentista és un discurs d'odi. 

Jéssica Albiach, dels Comuns, ha defensat l'acord tancat amb el PSC per investir Illa. De fet, la d'Albiach ha estat la intervenció que més s'ha centrat en el programa de govern. Com a la resta de socis d'investidura, en el torn de rèplica, Illa ha hagut de garantir la seva voluntat de complir l'acord. La cupaire Laia Estrada ha carregat contra el PSC i el seu candidat, a qui ha qualificat de "palmero del Borbó" i de "virrei" del Govern, per la qual cosa ha titllat d'aberració el vot a favor d'ERC i els comuns; i ha pronosticat la mort del procés, però no de la lluita per la independència des dels carrers. Ha tancat el debat la líder d'Aliança Catalana, Sílvia Orriols, que ha retret a ERC que "investir un espanyolista és immoral, però legítim", però que ni Junts ni la CUP els lapidaran perquè "ningú està lliure de pecat".

El diputat socialista Ferran Pedret s'ha encarregat de la intervenció del PSC. Ha estat l'únic que ha tingut un record per al vicepresident segon, Davíd Pérez, que ha hagut de ser desallotjat amb una ambulància a primera hora del matí per una indisposició. Pedret, que ha insistit amb la voluntat d'Illa de liderar la tercera gran transformació de Catalunya, ha citat en el seu discurs Joan Reventós, Pere Navarro i Raimon Obiols, Marta Mata i Maria Aurèlia Capmany.

Els diputats han votat des del seu escó per crida. El diputat de Junts exiliat Lluís Puig ha delegat el vot en el president del grupo parlamentari de Junts. El president Carles Puigtdemont no ha votat i quan s'ha cridat el seu nom, els diputats de Junts l'han aplaudit. Amb la majoria absoluta confirmada, Illa ha quedat investit president en primera volta. En confirmar-se el resultat, Illa agraït de nou el suport d'ERC i els comuns. El ple s'ha tancat amb la interpretació de Els Segadors i un Visca Catalunya del president del Parlament.