La pressió sobre Junts no afluixa. Després que el recompte del vot estranger hagi permès al Partit Popular robar un diputat més al PSOE a la Comunitat de Madrid, la formació de Carles Puigdemont s'ha tornat encara més imprescindible a l'hora d'elegir qui serà el pròxim president espanyol. Ho sap Alberto Núñez Feijóo, que en les últimes hores s'ha vist obligat a obrir la porta a Junts, sempre "dins de la Constitució": els càlculs matemàtics obliguen els populars a aconseguir el suport de la formació independentista per arribar a La Moncloa. Però hi ha pocs indicis que això pugui passar, i l'opció més factible continua sent que Junts faciliti la investidura de Pedro Sánchez. Un suport que ara s'hauria de traduir en un 'sí', i no només una abstenció. El preu del vot dels juntaires, doncs, només ha fet que incrementar exponencialment.
Aquest dissabte, Carles Puigdemont afirmava, en un comunicat a Twitter, que només amb una negociació honesta que posés el focus sobre el "conflicte polític, molt seriós i profund" entre Catalunya i Espanya, hi hauria acord. "Qui cregui que exercint pressió o practicant directament el xantatge polític obtindrà algun benefici tàctic, es pot estalviar l'esforç", advertia, després d'una setmana en què l'òrbita socialista i les formacions que pretenen aconseguir la investidura de Sánchez s'han dedicat a pressionar Junts a tort i a dret.
És una tàctica que ha mantingut viva aquest diumenge Salvador Illa, si bé rebaixada. En una entrevista a 'La Vanguàrdia', el líder del PSC ha assegurat respectar "l'àmbit de decisió" de Junts sobre el suport o no al candidat socialista. Ara bé, ha recordat que "els correspon a ells prendre una decisió, en funció del resultat de les eleccions". Uns resultats que, a Catalunya, van atorgar al PSC una victòria incontestable, amb un 34,5%, ben lluny tant d'ERC com de Junts. "En aquestes eleccions es decidia qui ha de presidir el govern d'Espanya. I a Catalunya d'una manera molt clara i majoritària s'ha apostat per Pedro Sánchez, Catalunya ha ratificat Sánchez", ha recordat el primer secretari del PSC. "I per això, els partits polítics hem de respectar aquest resultat, especialment els partits d'àmbit català", ha precisat Illa.
Repetir eleccions?
Mentrestant, Illa també ha volgut descartar rotundament l'escenari d'una repetició electoral, decantant-se en canvi per aconseguir els suports necessaris a través de la negociació. "Tornar a votar no és un escenari positiu per a ningú. Els ciutadans ja han parlat", ha volgut deixar clar. "Crec que hi haurà prou maduresa en els diversos actors polítics com per trobar l'articulació possible d'aquesta majoria plural i diversa en favor, en el cas de Catalunya, de la convivència, del diàleg i d'avançar", ha continuat el primer secretari del PSC. I no ha desaprofitat l'oportunitat per espantar els fantasmes sobre un pacte PP-PSOE al capdavant del govern espanyol o la possibilitat de vots trànsfugues dels socialistes per investir Feijóo. "Això no passarà", ha sentenciat Illa amb rotunditat.