Salvador Illa ja té una proposta per fer front a les festes de Nadal en plena pandèmia de coronavirus. La proposta del Ministeri de Sanitat passa, en primer lloc, per limitar les reunions familiars i socials a un màxim de sis persones. En segon lloc, es flexibilitzaria una mica el toc de queda, que aniria de la una de la matinada a les sis del matí els dies 24 de desembre i 31 de desembre, és a dir, la Nit de Nadal i la de Cap d'Any. Així consta en l'esborrany Propostes de mesures de salut pública a la Covid-19 per a la celebració de les festes nadalenques, al qual ha tingut accés ElNacional.cat. Demà es debatrà amb les comunitats al Consell Interterritorial de Sanitat.

L’esborrany proposa tota una sèrie de mesures comunes. Pel que fa a les reunions familiars i socials, s’estableix que, en cas que hi hagi membres externs no convivents habituals, “les reunions seran de fins a un màxim de sis persones” i garantint les mesures de seguretat. Per altra banda, es recomana “evitar o minimitzar les reunions en l’àmbit social”, com ara sopars d’empresa, d’antics alumnes o de clubs esportius. “En el cas que se celebrin, seran d’un màxim de 6 persones i preferiblement a l’exterior”, assenyala el document. S’estableix que en cap reunió, ni familiar ni social, hi haurien d’acudir ni positius de Covid-19, ni persones amb símptomes de la malaltia, que estiguin en espera de resultats o que hagin tingut contacte amb un positiu en les últimes dues setmanes. La Generalitat proposava ampliar aquest límit a 10 persones.

Pel que fa a la limitació de mobilitat nocturna —toc de queda—, el document del Ministeri estableix que “es mantindrà un confinament nocturn i no es podrà sortir al carrer en els horaris establerts a cada comunitat autònoma”. No obstant això, “els dies 24 i 31 de desembre s’ampliarà l’horari, limitant-se la mobilitat des de la 1:00h fins a les 6:00h”.

Les cavalcades, millor que no

La proposta també aborda aspectes com les cavalcades de Reis i esdeveniments similars, que “suposen situacions d’elevat risc de transmissió per l’elevada quantitat d’assistents, la intensitat del contacte i la dificultat per mitigar els riscos associats”. Per això es recomana que no se celebrin. Si es realitzen, el Ministeri demana "alternatives" com, per exemple, "cavalcades estàtiques amb ubicacions en llocs on es pugui controlar l'accés o retransmissions d'esdeveniments nadalencs per televisió". Així és com es farà amb l'arribada dels Reis a Barcelona a través de TV3 i betevé.

Altres actes, com concerts nadalencs, hauran de poder garantir un control d'accés i distància interpersonal, amb un aforament del 50%. En qualsevol cas, els actes multitudinaris “han de ser valorats de forma individualitzada per les autoritats de salut pública”.

Mobilitat estatal i internacional

El document de Sanitat estableix com a norma general evitar viatges que no siguin estrictament necessaris. En el cas que s’hagi de realitzar un desplaçament en territori espanyol, ja sigui dins la comunitat o entre comunitats, “haurà de fer-se de forma segura”. Pel que fa als viatgers internacionals que vulguin accedir a Espanya, s’aplicarà el protocol ja aprovat: disposar d’una prova amb resultat negatiu realitzada en les 72 hores prèvies a l’arribada a territori espanyol.

Pel que fa a la tornada a casa dels estudiants universitaris, se’ls recomana que limitin les interaccions socials en els dies anteriors al viatge i que extremin les mesures de prevenció. Un cop a casa, també han d’intentar limitar els contactes, interactuar sobretot a l’aire lliure i fer ús de la mascareta.

Cerimònies religioses

Pel que fa a les celebracions religioses, com podria ser la Missa del Gall, se seguiran les normes d’aforament de cada comunitat autònoma, sempre mantenint la distància de seguretat. Durant la celebració d’aquests actes “es recomana no cantar i fer servir música pregravada”. Es podran celebrar sempre que no interfereixin en el toc de queda.