Catalunya ha tornat”. És una de les idees més repetides per Salvador Illa aquest dimecres a Madrid, en l’acte de celebració de la Diada que organitza la delegació del Govern a la capital espanyola. El president de la Generalitat també ha reivindicat que el país “es governa més enllà de Palau”, motiu pel qual ha anunciat que té la idea de “recórrer Espanya i les seves comunitats autònomes de forma regular”. Fonts del Govern preveuen que aquest tour pugui iniciar-se aquest 2024, però alerten que no hi ha pressa i que pot allargar-se durant el 2025. El líder dels socialistes catalans ha estat envoltat en aquest acte per sis ministres del govern espanyol: María Jesús Montero, Margarita Robles, Jordi Hereu, Ángel Víctor Torres, Elma Saiz i Luis Planas. Illa ha pronunciat aquestes paraules després que també intervingués la flamant delegada de la Generalitat a Madrid, Núria Marín. Tots dos han pronunciat els seus discursos en castellà.

 

El president de la Generalitat ha advocat per "recuperar la serenitat, l'estabilitat i la lleialtat" en la relació entre Catalunya i Espanya "després d'anys de malgastar energies". "És responsabilitat de les institucions mantenir els pilars dels ponts ben ferms per quan els rius van revoltats", ha reivindicat el líder socialista, per a continuació assenyalar que "cal aixecar ponts i creuar-los; cal treballar per l'acord i el bé comú". Tot plegat, Illa ha defensat els valors d'una Catalunya "en una Espanya plural i diversa integrada a Europa". "Res no és possible des de la soledat", ha sentenciat el president en referència als seus antecessors independentistes. "Catalunya ha tornat per mostrar la seva millor versió", ha rematat el socialista.

Salvador Illa ha trencat amb dues dinàmiques aquest dimecres a Madrid, el seu primer viatge institucional com a cap del Govern des que fou investit el passat 8 d'agost. Feia 13 anys que un president de la Generalitat no celebrava la Diada Nacional de Catalunya a Madrid. L’últim cap del Govern que ho va fer va ser Artur Mas l’any 2011. Anteriorment, també ho havia fet José Montilla als anys 2008 i 2009. I no només això. Aquest matí el líder dels socialistes catalans s’ha reunit durant dues hores amb Felip VI al palau de la Zarzuela. Feia nou anys que un president de la Generalitat no era rebut en audiència pel rei espanyol. L’últim a fer-ho també va ser Artur Mas, l’any 2015. 

L’audiència de Felip VI amb Salvador Illa

Salvador Illa ha arribat al palau de la Zarzuela a les onze del matí, i ha acabat la reunió gairebé a la una del migdia; dues hores després.  "Benvingut, president", han estat les paraules de Felip VI pel líder del PSC en rebre'l al saló d'audiències, just abans de comentar que "no és habitual" que una reunió del monarca amb un convidat generi tanta expectació als mitjans de comunicació.

El líder dels socialistes catalans, mentre esperava Felip VI, ha comunicat als periodistes que estaven presents en aquest acte que estava "content d'estar aquí". El Govern emmarca la trobada en la "normalitat institucional" i el "respecte a totes les institucions", que és "un dels principis fonamentals" de l'executiu de Salvador Illa. De la mateixa manera s’ha expressat el cap de l’executiu més tard en una piulada al seu compte de Twitter (ara ‘X’).

La reunió Sánchez-Illa, enlaire

El president català no ha aprofitat el seu pas per la capital espanyola per reunir-se amb Pedro Sánchez, malgrat el president espanyol iniciarà aquesta setmana una ronda de reunions amb els diversos presidents autonòmics. La intenció és abordar amb ells una reforma del règim comú del sistema de finançament.

L'altra cosa que ha fet Illa aquest dimecres a Madrid ha estat visitar l'exposició 'Unamuno y la política. De la pluma a la palabra" de la Biblioteca Nacional d'Espanya acompanyat del ministre de Cultura, Ernest Urtasun, amb qui ha mantingut també una breu reunió. I, segons informen fonts de la presidència de la Generalitat, Illa ha tingut un dinar i ha mantingut reunions de treball durant la seva visita a la capital espanyola.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!