El líder del PSC, Salvador Illa, ha redoblat aquest dimecres en el ple de l'acte equivalent a una investidura fallida la seva aposta per un acord amb Esquerra Republicana i Comuns amb l'objectiu de ser investit president de la Generalitat. Al llarg de la seva intervenció en aquesta sessió plenària, el primer secretari socialista ha remarcat que l'única possibilitat és un "pacte progressista" ja que, a parer seu, és l'únic "aritmèticament i políticament viable". En aquesta línia, Illa ha reduït la possible tria: "O pacte progressista o repetició electoral. No hi ha més opcions. Així són les coses, agradin o no".

🔴 Ple d'investidura fallida, DIRECTE | Compte enrere per a una possible repetició de les eleccions a Catalunya

Paral·lelament, Salvador Illa ha volgut assenyalar clarament que buscarà en aquestes vuit setmanes un acord amb Esquerra Republicana i Comuns que sigui "sòlid, ambiciós i fet des del convenciment". El guanyador de les eleccions del passat 12 de maig sosté que comparteix amb aquestes formacions els "valors progressistes" d'una "distribució equitativa" de la riquesa i manté que una aliança d'aquests tres partits és molt necessari en un "moment i context de discursos d'odi i dreta radical en què es desacomplexen i guanyen posicions".

 

Millorar "amb tanta determinació com calgui" el finançament

En el seu discurs, Illa ha volgut remarcar que intentarà "per tots els mitjans possibles que hi hagi investidura, que es formi Govern i s'eviti una repetició electoral" per "respecte als ciutadans de Catalunya i pel que van votar el 12 de maig". Per fer un acord "sòlid", el cap de files del PSC ha situat alguns elements al damunt de la taula amb els quals vol convèncer els republicans i el grup de Jéssica Albiach perquè li donin suport: "Calen polítiques ambicioses perquè Catalunya avanci, millorar amb tanta determinació com calgui i realisme el finançament, desplegar tot el potencial de la cultura catalana i singularment la llengua i que es construeixi sobre el que s'ha avançat aquests darrers anys".

Alguns d'aquests missatges els ha fet dirigint-se directament a la ciutadania i ha insistit en què dedicarà aquests pròxims dos mesos a treballar "activament, metòdicament, amb convenciment, respectuosament, sense presses i sense pauses" a intentar bastir aquest acord. "La meva formació ha obtingut un suport ampli de 42 diputats, són molts, però no són suficients. Ens toca liderar, però sobretot ens toca dialogar. Dialogarem, parlarem, ho farem de bona fe i avantposant els interessos de Catalunya i el bé comú", ha afegit. Salvador Illa ha destacat que va demanar més temps al president Josep Rull per "fer les coses ben fetes" i per poder assumir el paper que li "correspon d'acord amb el resultat de les eleccions": "Assumeixo el compromís de treballar, servir i complir amb les meves obligacions; de complir amb el deure i amb allò que tants catalans ens diuen, que és que ens posem d'acord, ens entenguem i posem solucions".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!