El president de la Generalitat, Salvador Illa, també escenificarà la normalitat institucional amb el Poder Judicial a Catalunya i assistirà a l’obertura de l’Any Judicial al Palau de Justícia a Barcelona, segons ha informat aquest dijous el gabinet de premsa del TSJC. Cap president de la Generalitat assistia a aquesta cerimònia des del 2015, després que el president Artur Mas fos investigat, jutjat i condemnat pel TSJC per convocar la consulta del 9-N del 2014. El trencament institucional va continuar amb la persecució judicial del Govern de Carles Puigdemont, la convocatòria del Referèndum d'Autodeterminació de Catalunya de l'1-O del 2017 i el posterior empresonament dels líders polítics i socials. És a dir, durant el procés d’independència de Catalunya.

Ni Mas ni els presidents Carles Puigdemont i Pere Aragonès han assistit a aquest acte protocol·lari, que se celebra després de l’acte oficial a Madrid, amb la presència del rei Felip VI. El president socialista ja ha fet gestos per recosir relacions institucionals i intentar enterrar el procés, i una d’aquestes ha estat rebre els expresidents de la Generalitat, com Jordi Pujol. Amb Puigdemont, però, no ho ha fet.

En l’acte intervindran, com cada any, el fiscal superior de Catalunya, Francisco Bañeres, i el president del TSJC, Jesús María Barrientos, que pot ser que faci el seu darrer discurs oficial perquè té el mandat caducat des de fa tres anys i ara el renovat del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) hauria de convocar la seva actualització.

Crítiques a la llei d’amnistia

En el discurs de l’any passat, Barrientos, de manera excepcional, va criticar obertament la llei d’amnistia. Un fet insòlit, perquè com a president del TSJC no només té responsabilitats governatives, sinó que ha de presidir tots els judicis penals del TSJC. Des del seu mandat, ha jutjat el president Mas i les exconselleres Irene Rigau i Joana Ortega pel 9-N, així com els membres de la Mesa del Parlament, que presidia Carme Forcadell.

Ara, com a president de diferents tribunals del TSJC, ha bloquejat l’aplicació de la norma de l’oblit penal als excàrrecs d’ERC i ha presentat una consulta al Tribunal de Justícia de la UE (TJUE) pel delicte de malversació. Les defenses de Junts i d’ERC han recusat el president del TSJC, i ho van aconseguir en el judici contra la segona Mesa del Parlament, presidida per Roger Torrent, i la repetició del judici a la primera Mesa del Parlament.

Relacions trencades

En una nota informativa, el TSJC detalla que acompanyaran el president de la Generalitat, el conseller de Justícia, Ramon Espadaler, i la consellera d’Interior, Núria Parlon. També hi assistiran el director de l’Oficina Antifrau, Miguel Ángel Gimeno, i la Síndica de Greuges, Esther Giménez-Salinas, entre altres autoritats, com ara tinents d’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona i de l’Advocacia Catalana.

L’any passat, l’exconsellera de Justícia Gemma Ubasart sí que va assistir a l’acte de l’any oficial a Barcelona, i la seva antecessora, Lourdes Ciuró, de Junts, va començar a tornar a teixir relacions. La republicana Ester Capella, com a consellera de Justícia, va viure moments difícils amb el trasllat dels presos polítics a centres penitenciaris catalans i, després, la seva llibertat amb els indults concedits pel govern espanyol del PSOE.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!