El líder del PSC, Salvador Illa, s'ha mostrat aquest dijous “disposat a tot” per forjar una “majoria progressista” amb Esquerra Republicana i els Comuns. En aquest sentit, el dirigent socialista ha exposat en una entrevista a Els matins de TV3 que obre la porta tant a un govern de coalició com a un en minoria amb suports externs: “Estic disposat a ser flexible i generós”. Sigui com sigui, Illa ha defensat que assumeix la seva “responsabilitat de liderar la majoria progressista”. A més, el primer secretari dels socialistes catalans ha apuntat que no tem arribar al límit que marca la legislació —el 26 d'agost— per arribar a una entesa, ja que prefereix un “bon acord” a fer-ne un que sigui “ràpid i tingui fallida”: “No ho allargaré innecessàriament, però no vull posar pressa a ningú, que cadascú prengui les decisions ben fetes”.
Al mateix temps, Salvador Illa ha indicat que les negociacions amb els dos partits amb qui vol lligar la investidura —ERC i Comuns— han començat aquesta setmana i que seguiran fent-ho al llarg d'aquests dies amb “discreció i ofici polític”. Ara com ara, el líder del PSC ha admès que no ha tingut contacte amb Marta Rovira, secretària general dels republicans i coordinadora de les negociacions d'aquesta formació, i també ha assenyalat que no té “previst” anar a Ginebra. Illa posa tota la seva “confiança” en el seu equip negociador, format per sis persones i que coordina Lluïsa Moret, la viceprimera secretària dels socialistes.
Un consorci tributari que “eventualment” pugui recaptar tots els impostos
Un eix nuclear de les negociacions PSC-Esquerra serà el finançament. Salvador Illa ha subratllat al llarg de l'entrevista que serà un “assumpte molt rellevant” de les converses: “De fet, va sortir en el plantejament de totes les opcions polítiques que ens vam presentar el 12-M amb diferents visions”. I és que, justament, en aquests moments hi ha divergències importants entre el model que defensen els socialistes i el que volen els republicans. Una de les diferències substancials rau en la sortida del règim comú. Illa es manté en l'aposta pel consorci tributari entre les hisendes espanyola i catalana, que recull l'Estatut, i que el socialista ha apuntat que “eventualment podria recaptar tots els impostos”. Això no obstant, el líder del PSC creu que el focus no s'ha de posar tant en “qui recapta”, sinó en el fet de “qui gestiona i com ho gestiona”.
Encara sobre aquest nou model, Salvador Illa ha afirmat que busca un que “atengui les singularitats de Catalunya, buscant un finançament just que permeti que la Generalitat tingui els recursos per exercir les seves competències amb suficiència financera”. En aquesta negociació, Illa ha volgut deixar clar que aquests seran “compromisos que es faran des de Catalunya” i que es poden comprometre a “defensar-ho en altres instàncies”, com el govern espanyol: “Tinc una relació molt bona amb Pedro Sánchez i crec que ningú pot posar en qüestió el seu compromís per ajudar al fet que les coses funcionin bé a Catalunya i a buscar el finançament just”. Més enllà d'aquesta carpeta, el primer secretari dels socialistes catalans també ha parlat d'altres aspectes que formaran part de la negociació, com “l'impuls del català”, el reforç dels serveis públics o com “fer front a un moviment creixent de discursos d'odi representats per Vox i Aliança Catalana” al Parlament.
Illa acusa Puigdemont d'“embolicar el personal”
El que ha tornat a declinar Salvador Illa és abstenir-se per permetre una investidura de Carles Puigdemont. En concret, ha declarat que “no ha passat mai que el que ha guanyat les eleccions s'abstingui per permetre que governi el segon amb 200.000 vots de diferència”. A parer seu, el president a l'exili “no té cap possibilitat” i que el que planteja és “embolicar el personal”. Tampoc veu “operativa” una aliança independentista: “59 escons no són 68”.
D'altra banda, Illa ha descartat que Pedro Sánchez avanci eleccions per fer-les coincidir amb una eventual repetició de les catalanes el 13 d'octubre: “No té cap ni peus. Hi va haver eleccions el 23 de juliol, la majoria ha funcionat i s'han adoptat acords rellevants. Espero que tothom tingui sensatesa i que hi hagi un recorregut per a un govern que dona resposta a una Espanya plural i diversa”. En aquesta línia, ha defensat l'amnistia i ha assegurat que va animar Sánchez a impulsar aquesta llei després dels resultats del 23-J: “És una mostra de generositat per part del conjunt de la democràcia espanyola”.
Finalment, Illa s'ha pronunciat sobre el Road Show de la Fórmula 1 que aquest dimecres va tenir lloc al passeig de Gràcia i que ha comportat dures crítiques pel fum que l'exhibició va generar. El socialista ha apuntat que no és “aficionat” d'aquesta disciplina del motor, però ha defensat que s'ha de “retenir” el gran premi a Montmeló i ha asseverat que “hi va haver molta més gent que es va apropar per gaudir-ne” que els qui van protestar: “Catalunya i Barcelona no poden renunciar a l'F1”.