La trobada entre el president a l'exili, Carles Puigdemont, i la vicepresidenta espanyola en funcions del govern espanyol i líder de Sumar, Yolanda Díaz, ha aixecat tota mena de reaccions. Mentre que la dreta espanyolista s'ha exaltat i ha carregat contra la trobada, el primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha subratllat aquest dimarts el "màxim respecte" per les trobades de les altres formacions. Tot i això, ha volgut remarcar que Díaz no va anar a Brussel·les "en nom del govern espanyol" i ha assegurat que és "més partidari de fer les coses amb discreció".
El cap de l'oposició al Parlament de Catalunya també ha volgut remarcar que els ciutadans van "dir no a un govern de la dreta i ultradreta i van dir sí al progressisme i a Pedro Sánchez" durant les passades eleccions del 23 de juliol al Congrés. Illa també interpreta que els ciutadans van avalar la política que s'ha fet envers Catalunya. "Això ens dona una oportunitat i crec que per aprofitar-la ho hem de fer amb discreció", ha dit Illa enviant un missatge a Yolanda Díaz en una entrevista a Els Matins de TV3.
La constitució, línia vermella
Amb tot, el primer secretari dels socialistes catalans també ha volgut subratllar, en la línia del PSOE, que la seva línia vermella és la constitució, malgrat que no s'ha volgut mullar sobre si una possible amnistia hi cap. "Tothom pot posar el que vulgui sobre la taula, però hi ha la constitució", ha dit Illa.
En aquest context, Illa també ha avalat que Puigdemont sigui l'interlocutor de Junts per Catalunya, malgrat que el PSOE, en repetides ocasions, ha desacreditat el president a l'exili assegurant que hauria de passar "comptes amb la justícia". "Cada formació decideix qui té d’interlocutors", ha dit Illa. De fet, també ha recordat que no té cap problema en arribar a acords amb el partit de Puigdemont i ha recordat els pactes de la Diputació de Barcelona d'ara fa quatre anys. Tot i això, ha insistit en el fet que a les passades eleccions "7 de cada 10 ciutadans van dir que volen convivència i 6 de cada 10 van apostar per opcions progressistes".
Sobre una possible arribada del líder del PSOE, Pedro Sánchez, amb el president Puigdemont a Brussel·les, Illa no ha estat clar i ha remarcat que cal treballar en la "discreció". "Catalunya és plural i en nom de Catalunya ningú pot parlar en exclusiva. Ens hem de posar d’acord per barrar el pas en la dreta i ultradreta", ha dit el primer secretari del PSC, qui ha collat el PP per la seva reacció a les converses que hi ha hagut entre formacions. L'exministre de Sanitat també ha elogiat la tasca de Jaume Asens, afirmant que "actua amb les millors de les intencions i amb molt bona fe".
Pel que fa a l'oficialitat del català a la Unió Europea, Illa s'ha mostrat optimista i ha dit que "hi ha moltes possibilitats que això arribi a bon port". "S’està treballant per poder aconseguir-ho. Cal treballar perquè ningú et veti. Jo tinc molta confiança en la diplomàcia espanyola", ha explicat.
Pressupostos
Illa també ha volgut expressar-se sobre els pressupostos del 2024, i és que en unes setmanes hauran de començar les primeres converses per formular-los. El Govern ja va pactar els comptes del 2023 amb el PSC, qui va exigir fins a l'últim moment l'ampliació de l'aeroport del Prat, el Hard Rock i la B-40. Tot i això, els socialistes han d'avaluar el grau de compliment de l'acord dels pressupostos i, per això, el PSC farà unes reunions internes aquest dijous i divendres a Vielha. "Caldrà veure si s’ha complert l’acord. El Govern ha d'espavilar una mica", ha criticat Illa.
Tot i això, ha obert la porta a negociar els comptes de l'any que ve i veu amb bons ulls les paraules del president Aragonès, qui aquest dilluns va expressar que vol iniciar converses amb PSC, Junts, CUP i comuns a la vegada per arribar a un acord a 5. "Anem amb bona fe", ha dit Illa, qui ha mantingut la mà estesa per negociar. Tot i això, ha avisat que la investidura de Sánchez i els pressupostos "no seran vasos comunicats". "No m'agrada barrejar carpetes", ha dit Illa.