El primer secretari del PSC i cap de l'oposició, Salvador Illa, ha afirmat que mantindrà la seva aposta per "construir una alternativa" davant la "feblesa" del Govern de Pere Aragonès, aprofitant l'empenta que han tingut els socialistes a Catalunya en les eleccions generals del 23-J. En una entrevista amb EFE, Illa ha remarcat aquest dissabte la falta de suports parlamentaris del Govern monocolor d'ERC —amb només 33 diputats en un Parlament amb 135 escons— i ha insistit amb la crítica vaga que haurien de governar "molt millor". Així i tot, el líder socialista català afirma que respecta la voluntat del president Aragonès d'esgotar mandat, descarta demanar un avançament electoral a Catalunya i assegura que té la "mà estesa" a l'Executiu català per aquesta segona meitat de la legislatura.

"Hi ha moments en els quals la ciutadania ha de parlar, i acabarà parlant, això no em preocupa. Respecto la decisió que ha pres el president Aragonès, seguirem construint una alternativa i seguirem tenint la mà estesa en el que puguem ajudar perquè les coses vagin bé a Catalunya", ha subratllat Illa. Els resultats de les eleccions del 23 de juliol han tornat a convertir en decisius els vots d'ERC davant una nova investidura de Pedro Sánchez, un escenari que podria ajudar a prolongar la col·laboració entre socialistes i republicans a Catalunya. Preguntat sobre si la nova aritmètica al Congrés pot facilitar que Aragonès segueixi en el Govern amb el PSC garantint-li estabilitat, Illa ha puntualitzat que són qüestions diferents. "Catalunya ha de mirar-se a si mateixa, l'estabilitat del Govern no pot dependre de les conjuntures al Congrés dels Diputats. Ha de dependre de les conjuntures i suports al Parlament", ha dit el líder del PSC, partit que ha completat un cicle electoral consolidat com a primera força a Catalunya, primer a les catalanes de 2021 i ara en les municipals i generals del 2023.

Reitera les crítiques a l'execució dels pressupostos

Illa ha manifestat que la seva "principal preocupació" actualment en la política catalana és el ritme d'execució del pressupost que el Govern va pactar amb els socialistes i els comuns i ha advertit que els comptes "han de desplegar-se amb més celeritat", una reivindicació crítica que ha fet en nombroses ocasions durant les darreres setmanes i que ha expressat recentment al Parlament.  "És difícil executar un pressupost tan ambiciós com el que vam aprovar, ho entenc. Estic disposat a ser comprensiu amb això. Però necessitem explicacions, raons i, sobretot, reafirmar els compromisos i recalendaritzar les coses que calgui recalendaritzar", ha indicat. Quant a això, el socialista ha opinat que en alguns temes acordats el Govern està "arrossegant massa els peus": "No dic amb això que posi en dubte la voluntat de complir-ho, però ha d'haver-hi voluntat de complir els acords i una capacitat real de fer-ho".

Els pressupostos per l'any vinent, en l'aire

Sobre si el PSC estarà disposat a tornar a pactar els pressupostos catalans de l'any que ve, Illa ha reiterat la seva voluntat d'allargar la mà al Govern, encara que ha evitat oficialitzar un nou oferiment, ja que no vol "precipitar-se". Abans, ha subratllat el líder dels socialistes catalans, caldrà fer un "balanç" sobre el desplegament i compliment dels actuals comptes, pactats a principis d'aquest any.