Primera audiència d’un president de la Generalitat amb un rei espanyol al palau de la Zarzuela en gairebé una dècada. Segons ha informat aquest divendres la Casa Reial, Felip VI rebrà el pròxim dimecres Salvador Illa a la seva residència, nou anys després que el monarca espanyol hi rebés Artur Mas. Ni Carles Puigdemont, ni Quim Torra ni Pere Aragonès han anat a la Zarzuela per ser rebuts pel rei espanyol. Mas hi va anar el 2015 per reunir-se amb Felip VI, i també el 2013 per reunir-se amb Joan Carles I.

No serà, però, la primera vegada que Felip VI i Salvador Illa encaixen les mans des que el PSC ha tornat a entrar al Palau de la Generalitat. El líder dels socialistes catalans va rebre el monarca a Barcelona fa unes setmanes, en la celebració a la capital de Catalunya de la Copa Amèrica de vela. També va ser saludat per l'alcalde de la ciutat, ​​Jaume Collboni, que va voler escenificar la normalització de les relacions amb la institució monàrquica per part de l'Ajuntament, que en els últims anys s'havia mostrat esquiu davant les seves visites.

Salvador Illa, a Madrid el pròxim dimecres

Ja es coneixen dos actes a Madrid que tindrà aquell dia Salvador Illa. A banda de la seva audiència amb el rei a les onze del matí, també participarà a les set de la tarda en la celebració de la Diada que organitza la Delegació del Govern a la capital espanyola. L’últim president que va assistir en aquest esdeveniment també va ser Artur Mas, l’any 2011. El president José Montilla també hi va participar els anys 2008 i 2009. Hi ha el dubte sobre si el pròxim dimecres Illa aprofitarà el viatge per reunir-se amb Pedro Sánchez. Aquest divendres, el gabinet del president espanyol ha despenjat el telèfon per acordar amb els equips dels diversos presidents autonòmics l'inici d'una roda de contactes. De moment, el gabinet de Sánchez no confirma que Moncloa i Palau hagin acordat aprofitar el dimecres per a una reunió.

Illa també va ser a Madrid el passat dissabte per participar en el comitè federal del PSOE. Durant la seva intervenció va defensar davant dels barons crítics el pacte entre el seu partit i Esquerra Republicana perquè Catalunya tingui un sistema de finançament singular. Durant la seva intervenció, el líder dels socialistes catalans va assegurar que el seu partit “no ha posat mai ni posa en dubte” la “solidaritat” en matèria de finançament. En una defensa de l’enfortiment de l’autogovern català, Illa va comprometre's a “millorar Espanya”. "Catalunya no només no marxa, sinó que torna", ha afegit durant la seva intervenció.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!