ERC ha esvaït dubtes aquest dissabte al voltant de la figura de Pere Aragonès, president de la Generalitat i ara oficialment alçat novament pel partit que lidera Oriol Junqueras com a candidat de cara a les eleccions catalanes que, tret d'avançament electoral, se celebraran a principis de 2025. Vet aquí que el líder de l'oposició i recentment reescollit com a primer secretari del PSC, Salvador Illa, no ha trigat a pronunciar-se i sembrar nous dubtes al voltant de la decisió dels republicans; concretament sobre la prematuritat amb la qual, a parer seu, s'ha fet l'anunci. “El que molta gent es pregunta és, si les eleccions han de ser el febrer del 2025, per què nomenen el candidat avui?", ha qüestionat el líder socialista. 

Illa, en declaracions als mitjans des de Galícia, on participa en la convenció federal del PSOE, ha assegurat que "respecta molt" els processos interns de cada partit i que no vol "burxar ningú", però si ha plantejat que la decisió d'ERC ha estat "poc habitual". En aquest sentit, el líder de l'oposició ha demanat a Aragonès "que governi" per fer front als múltiples reptes que té Catalunya, alhora que ha posat en dubte que l'actual Executiu català ho estigui fent amb solvència: "Estem posant les coses fàcils, i ni així", ha assegurat. 

Salvador Illa ha assegurat que la convocatòria d’eleccions correspon al president Aragonès, però li ha reclamat que mentrestant se centri en la gestió. “Estem en sequera, estem a la cua en renovables i educació, les infraestructures estan al límit, i no es prenen decisions”, ha criticat el primer secretari socialista, que també ha lamentat que Catalunya, a parer seu, “porta deu anys perduts amb les presidències de Mas, Puigdemont, Torra i Aragonès”, una valoració crítica amb el Procés que el PSC ha emprat darrerament amb insistència com a part del seu plantejament d'oposició i alternativa a l'independentisme.

Illa reforça el seu lideratge al capdavant del PSC

El PSC encara no parla de candidats electorals, però Salvador Illa ha estat proclamat aquest divendres primer secretari electe del partit després de finalitzar el procés de primàries obert dimecres passat, en haver validat les 150 signatures de suport necessàries i essent l'únic candidat que s'ha presentat per a liderar la formació. La candidatura d'Illa, això sí, haurà de ser ratificada per a ser oficial pel XV Congrés del PSC, que se celebrarà els dies 15, 16 i 17 de març a Barcelona, al Palau de Congressos de Catalunya.  D'aquesta forma, Illa revalida el seu lideratge del PSC, d'ençà que va prendre les regnes del partit el desembre de 2020, quan el llavors primer secretari socialista Miquel Iceta va fer un pas al costat i deixar el protagonisme a qui llavors era el ministre de Sanitat del govern de Pedro Sánchez que estava gestionant la pandèmia i experimentava una creixent popularitat pel seu estil de fer política dialogant i el seu caràcter seriós i allunyat de les estridències. Una gestió que el va llançar cap al lideratge del partit socialista a Catalunya i a ser el candidat a les eleccions catalanes del 14-F de 2021. Tal com pronosticaven les enquestes, Illa va guanyar les eleccions en ser el PSC el partit més votat, amb un lleuger marge per sobre d'ERC, i va passar de 17 a 33 escons al Parlament. Podrà revalidar el resultat el febrer de 2025?