Felip VI ha rebut aquest dimecres Salvador Illa al palau de la Zarzuela. S'ha posat punt final d'aquesta manera a nou anys d'absència de caps del Govern a la residència del monarca espanyol. Artur Mas va ser l'últim president, l'any 2015, a ser rebut en audiència pel rei (no ha estat el cas de Carles Puigdemont, Quim Torra i Pere Aragonès). "Benvingut, president", han estat les paraules de Felip VI pel líder del PSC en rebre'l al saló d'audiències, just abans de comentar que "no és habitual" que una reunió del monarca amb un convidat generi tanta expectació als mitjans de comunicació. El líder dels socialistes catalans, mentre esperava Felip VI, ha comunicat als periodistes que estaven presents en aquest acte que estava "content d'estar aquí".

La reunió ha durat gairebé dues hores; d'onze a una. El Govern emmarca la trobada en la "normalitat institucional" i el "respecte a totes les institucions", que és "un dels principis fonamentals" de l'executiu de Salvador Illa. No ha sigut, però, la primera vegada que ambdós encaixen les mans des que el PSC ha tornat a entrar al Palau de la Generalitat. El líder dels socialistes catalans va rebre el monarca a Barcelona fa unes setmanes, en la celebració a la capital de Catalunya de la Copa Amèrica de vela. També va ser saludat per l'alcalde de la ciutat, ​​Jaume Collboni, que va voler escenificar la normalització de les relacions amb la institució monàrquica per part de l'Ajuntament, que en els últims anys s'havia mostrat esquiu davant les seves visites.

L’agenda de Salvador Illa a Madrid

En l’agenda oficial del president de la Generalitat només consten dos actes a Madrid. A banda de la seva reunió matinal amb el rei espanyol, també té programada la seva assistència a l’acte de celebració de la Diada Nacional de Catalunya a Madrid, un acte que organitza la delegació del Govern a la capital espanyola. Illa pronunciarà un discurs en aquest acte, després que ho faci la nova delegada de la Generalitat en aquesta ciutat, Núria Marín. També assistiran a l'acte els ministres María Jesús Montero, Margarita Robles, Jordi Hereu i Ángel Víctor Torres.  

 

La reunió Sánchez-Illa, enlaire

Salvador Illa no té anotada en la seva agenda una trobada amb Pedro Sánchez aquest dimecres a Madrid. En canvi, el president del govern espanyol iniciarà aquesta setmana una ronda de reunions bilaterals amb diversos presidents autonòmics. Es reuniran divendres amb el líder socialista els presidents del País Basc, Andalusia i Galícia: Imanol Pradales, Juanma Moreno Bonilla i Alfonso Rueda. La intenció del president espanyol és pactar una reforma del règim comú del sistema de finançament. Una forma, al capdavall, de passar la patata calenta a les mans d’Alberto Núñez Feijóo. La primera reacció del líder del PP va ser prohibir als seus presidents autonòmics que negociessin amb el president del govern espanyol una millora per les seves respectives butxaques.

Però ja hi ha hagut barons populars que han desafiat Génova 13. És el cas, precisament, de l’andalús Juanma Moreno Bonilla. “Parlaré amb Pedro Sánchez, amb criteri i rigor, sobre el problema que tenim a les comunitats amb el finançament i en particular a Andalusia”, va manifestar. El valencià Carlos Mazón també va desafiar Feijóo en aquest tema. Queda en l’aire, sigui com sigui, quan es produirà la reunió de Pedro Sánchez amb el flamant president de la Generalitat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!