El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha rebutjat de forma contundent la possibilitat d'explorar la via d'un referèndum, tal com han pactat ERC i Junts aquest dijous com a exigència a canvi del seu suport a una eventual investidura de Pedro Sánchez. "Si s'ha d'anar a eleccions, anirem a eleccions i que la ciutadania triï", ha afirmat de forma taxativa Illa en una entrevista a RAC1. El líder dels socialistes catalans ha deixat clar que no faran "ni un sol pas" pel camí de la "ruptura" de la societat catalana, en referència al referèndum, i ha afegit que mai hi ha cabut aquesta possibilitat. Segons Illa, hi ha "l'obligació" d'intentar evitar una repetició de les eleccions generals, però alhora també ha volgut deixar clar quins camins es poden explorar i quins camins "no tenen recorregut".

En el marc del debat de política general, ERC i Junts van acordar ahir una proposta de resolució que es votarà avui divendres i que condiciona la investidura de Pedro Sánchez a "treballar per fer efectives les condicions per a un referèndum". En resposta a aquest moviment de l'independentisme català, i en la línia del comunicat conjunt d'ahir el vespre de PSC i PSOE, Illa ha insistit que "aprofundir en el camí de la divisió és un error". "Per aquest camí no anirem enlloc", ha dit en referència al referèndum.

"Volem ser clars: nosaltres estem disposats a continuar avançant en el camí d'unes polítiques que han donat resultats positius a Catalunya i que compten amb l'aval majoritari de la ciutadania, i a fer-ho amb discreció, coherència i sempre dins del marc de la Constitució. Però no farem ni un sol pas pel camí de la ruptura i la divisió", ha avisat Illa, que ha descartat tant un referèndum d'independència, com qualsevol altra consulta: "Siguem clars en això. Tot el que vagi en la línia d'aprofundir en la divisió de la societat catalana és un camí equivocat i no farem ni un pas per aquest camí. Amb nosaltres no es pot comptar". Sobre si hi haurà abans eleccions que referèndum, el dirigent ha insistit que pel camí que proposa l'independentisme "no es pot anar a cap lloc", per la qual cosa "si s'ha de tornar a anar a eleccions, anirem a eleccions".

Carrega contra ERC i Junts i demana "discreció"

El líder dels socialistes catalans, molt dur amb l'independentisme i amb el moviment d'ahir al Parlament, ha aconsellat a ERC i Junts que "convé pensar més en Catalunya que en els seus propis partits" i que tinguin "ofici polític" i "discreció", com també els ha retret les seves "carreres per a fer-se fotografies abans que ningú i dir que han aconseguit no sé què i no sé quant".

L'amnistia, camí obert

En tot cas, preguntat sobre si els socialistes són partidaris d'una eventual amnistia, Illa ha suggerit que el seu partit està "disposat a explorar l'evolució coherent de les polítiques que ha desplegat Pedro Sánchez, en el marc de la Constitució", encara que no ha volgut concretar més, receptant "discreció" sobre aquest tema. I sobre el fet que Oriol Junqueras i ERC ja donin per fet l'acord amb el PSOE per a aquesta amnistia, el líder del PSC ha llançat un advertiment: "Tothom sap que quan els socialistes arribem a un acord el fem públic. Això ho sap tothom. Fins al senyor Junqueras ho sap". 

Descarta moció contra Aragonès

Preguntat per si hi ha la possibilitat d'una moció de censura a Catalunya en cas que s'hagin de repetir les eleccions generals, Illa ha respost que avui no té això al cap. Així i tot, ha dit que el debat de política general ha constatat que el Govern de Pere Aragonès "no està governant". "Es pren la presidència de la Generalitat com una rutina i ha de ser una passió. Arrossega els peus, no pren decisions...", ha lamentat. "Si això no millora, potser sí que hauríem de prendre algun tipus de decisió tot i que jo soc poc amic de generar inestabilitat", ha afegit.