El líder del PSC, Salvador Illa, reclama a ERC i al president Aragonès que els pressupostos de 2024 es facin de forma conjunta, en un pla d'igualtat entre les dues formacions, de forma que els socialistes tinguin el mateix pes en l'elaboració dels comptes públics i no siguin només un complement extern necessari per aprovar-los: "Jo no aporto 8 diputats a un govern de 45 o 50 diputats", assenyala Illa, que treu pit de la victòria electoral del 2021: "Jo tinc el mateix pes parlamentari i més vots que el senyor Aragonès. No som la cirereta al pastís. No hi ha cirereta a posar. Aquí hi ha un pastís a fer tots junts".

"Jo no complementaré res, tenim la força que ens han donat els ciutadans de Catalunya, que no ens ha vingut caiguda del cel", insisteix el dirigent socialista. "Administro aquesta fortalesa parlamentària amb responsabilitat. No posant la pistola al pit de ningú. Però no vinc d'acompanyant. 'Passi, segui i firmi', no. Aguantar l'escala a ningú, tampoc", argumenta el primer secretari dels socialistes catalans en una entrevista concedida a l'ACN. Tret d'aquest avís, des del PSC allarguen la mà per negociar els pressupostos del 2024, però abans exigeixen que es compleixi allò que ja s'ha acordat: "Vull veure els acords del 2023 publicats al DOGC. Si demà mateix es publiquen, demà mateix podem iniciar negociacions formals", apunta Salvador Illa, que assenyala mesures polèmiques com acabar el Quart Cinturó al Vallès o l'ampliació de l'aeroport del Prat.

Salvador Illa també assenyala les prioritats del seu partit en la nova negociació pressupostària: educació, habitatge, seguretat i, sobretot, "respecte als ajuntaments". Volen que "es plasmi en el pressupost que hi hagi una voluntat de governar amb els ajuntaments, comptant amb ells, i no d'esquena i moltes vegades en contra". "S'ha de parlar molt amb els ajuntaments, se'ls ha d'escoltar, s'ha d'atendre les peticions raonables que fan en matèria d'inversions en diferents àmbits", afirma Illa. I posa l'exemple de la gestió de la sequera: "Quina mania de multar els ajuntaments en lloc de col·laborar-hi".

"Construint una alternativa"

Malgrat haver aprovat els anteriors pressupostos i haver-se oferit a col·laborar als del 2024, Illa deixa clar que "no s'ha ofert mai per ser soci" del Govern d'Aragonès. El primer secretari del PSC defensa que està "construint una alternativa" però que "ajuda" l'executiu en allò que necessita Catalunya. I fa una metàfora futbolística: "Jo intento posar les coses fàcils: porteria buida, sense porter i a veure si la fica, i ni així".

Preguntat sobre si Aragonès demana acords amplis perquè s'ho creu o si és per la seva debilitat parlamentària, ja que és un Govern en minoria, el cap de l'oposició expressa "dubtes" sobre la seva "voluntat real" d'arribar a grans consensos. El dirigent socialista posa l'exemple de l'avançament del calendari escolar aquest curs. "Jo em vaig trobar un dia una roda de premsa del conseller Cambray amb Aragonès anunciant-ho", critica. "Si tinguessis voluntat de consens en educació, haurien reunit els grups i haurien preguntat com ho veien. No ens haurien informat mitja hora abans", afegeix.

Dard a l'independentisme: "Alguns no han estat pel que havien d'estar"

Sobre una hipotètica reforma de l'Estatut, Salvador Illa rebat que és una externalització de responsabilitats. "Com si fos culpa de l'Estatut... És culpa que no han governat bé, que han estat en altres coses", critica el primer secretari del PSC, que es mostra "molest" perquè "en un moment de tants canvis al món aquí estiguem en pitjors condicions perquè alguns no han estat al que havien d'estar", tot just amb el que sembla un dard tirat contra l'independentisme que ha governat Catalunya les darreres legislatures.