El president de la Generalitat, Salvador Illa, i el cap de govern d'Andorra, Xavier Espot, han acordat "intensificar" la relació institucional de tots dos territoris, reprenent les trobades periòdiques de col·laboració entre Catalunya i Andorra.
En una reunió al Palau de la Generalitat han pactat recuperar el calendari de reunions periòdiques "per avançar en termes de col·laboració transfronterera i donar continuïtat als treballs fets en el marc dels diferents grups temàtics creats per afrontar els reptes compartits". 

Espot ha manifestat la seva satisfacció per poder reprendre les trobades al més alt nivell entre el Govern d'Andorra i la Generalitat i alhora ratificar les "excel·lents relacions" i àmbits de col·laboració existents entre totes dues parts. A més, ha convidat Illa a visitar Andorra durant el 2025.
El cap de Govern del Principat ha dit que Andorra i Catalunya comparteixen "àmbits prioritaris" com són la promoció i projecció exterior de la cultura i la llengua catalanes o la millora de les infraestructures, especialment l'aeroport i les connexions terrestres amb la comarca de l'Alt Urgell (Lleida). Entre les prioritats també ha situat la sanitat, el desenvolupament econòmic, el treball, el medi ambient i el patrimoni natural, l'agricultura i la cooperació transfronterera.

Tant Espot com Illa han posat en relleu els vincles que uneixen Andorra i Catalunya, com per exemple, l'elevat nombre de turistes catalans que rep anualment el Principat pirinenc, el pas diari de gairebé 1.800 treballadors que cada dia van a treballar a Andorra des de l'Alt Urgell, o el fet que la comunitat resident a Andorra més important és l'espanyola, amb 28.000 habitants, la meitat dels quals són catalans. També han recordat que un percentatge molt important de joves andorrans estudien en universitats catalanes.

La trobada s'ha celebrat després de la reunió de treball que van mantenir el passat mes d'octubre la ministra d'Afers Exteriors andorrana, Imma Tor, amb el conseller d'Unió Europea i Acció Exterior de la Generalitat, Jaume Duch, en què van acordar donar continuïtat al pla de treball 2024-2026 sobre infraestructures, residus, salut i energia. A més, també s'ha incidit que en el marc Comunitat de Treball dels Pirineus (CTP), perquè Andorra i Catalunya treballin conjuntament per la dinamització del teixit econòmic i social dels Pirineus i el creixement sostenible de la zona.

Candidatura conjunta de Catalunya i Andorra a la UNESCO

L'últim projecte de col·laboració entre les administracions de Catalunya i Andorra ha sigut la candidatura conjunta perquè 12 monuments del Pirineu català i andorrà esdevinguin Patrimoni Mundial de la UNESCO. La campanya que es va presentar tot just fa una setmana, també inclou Foix, a la Catalunya Nord, i agrupa tot el conjunt patrimonial del Pirineu de la Seu d'Urgell, Andorra i Foix, amb el Castell de Foix, el conjunt catedralici de la Seu d’Urgell, la Casa de la Vall, les set esglésies i els dos jaciments arqueològics d’Andorra. 

Sota el nom de 'Els testimonis materials de la construcció de l’Estat dels Pirineus: el coprincipat d’Andorra’, fins al moment s'ha presentat un fulletó en paper i codi QR, que marca el primer pas de l'estratègia conjunta de presentació de la candidatura, que s'haurà de fer l'any vinent davant la UNESCO.
Aquesta campanya de promoció ja s'ha començat a compartir en tots els monuments aprofitant el Pont de la Puríssima, i que sorgeix del treball conjunt dels departaments de Cultura i Turisme d'ambdues institucions i en col·laboració amb les gestores dels monuments.