El líder del PSC, Salvador Illa, ha reiterat aquest dijous en una entrevista al programa "Hoy por Hoy" de la Cadena SER que el seu partit no donarà suport en cap cas —ni tan sols per la via de l'abstenció— a una eventual investidura del president a l'exili, Carles Puigdemont. Des de la perspectiva del socialista, els ciutadans van "deixar clara la voluntat d'obrir un temps nou" amb la victòria de la seva formació diumenge passat i manté que li correspon a ell encapçalar aquest "canvi de rasant". En aquest sentit, s'ha mostrat "respectuós" amb la intenció de Puigdemont de presentar-se a la investidura, però l'ha advertit que "anar en contra de la voluntat dels ciutadans és un error". Davant el fet que tant Pedro Sánchez com Jaume Collboni van ser elegits per als seus càrrecs havent quedat segons, Illa considera que són "casos diferents" perquè ell creu que pot tenir "els suports", a diferència de Xavier Trias o Alberto Núñez Feijóo. Per això, el primer secretari del PSC ha insistit que Junts hauria d'acceptar "des d'un principi de realitat la voluntat ciutadana".
A parer del dirigent socialista, la voluntat que emergeix de les urnes del 12-M és que s'obri una "nova etapa" i que el PSC la lideri. En aquest context, Salvador Illa ha assenyalat que la comissió negociadora del partit, liderada per Lluïsa Moret, ja ha iniciat els contactes amb els grups parlamentaris (amb les excepcions de Vox i Aliança Catalana) per la constitució de la Mesa del Parlament i la investidura. Durant el transcurs de l'entrevista, Illa ha volgut allargar la mà a Esquerra Republicana i ha fet una crida a "donar-los temps per digerir i reflexionar sobre els resultats, i reorientar-se". "Tinc confiança que sabrem respectar la voluntat de les urnes", ha subratllat. A més, el guanyador dels comicis ha volgut "reconèixer" als republicans el paper "tan rellevant" que han tingut i tenen a la política catalana, i ha afegit que li ha semblat "molt digne" el comportament de Pere Aragonès, que considera que ha "dignificat" la presidència de la Generalitat.
El cap de files del PSC ha remarcat que afrontarà amb "serenor" aquestes negociacions, que se superposaran amb la campanya de les eleccions europees, i per això ha receptat "discreció": "Assumiré el paper que es desprèn del 12 de maig, que és liderar aquesta nova etapa, i ho faré amb generositat, amb voluntat progressista i inclusiva". Sobre la possibilitat d'un Govern en solitari, Illa ha declarat que "és una de les diverses opcions que hi ha", però ha volgut manifestar que convé un "Govern estable" i que, en el seu cas, "les conviccions progressistes són molt rellevants", fent una picada d'ullet a ERC i Comuns Sumar.
Paral·lelament, Illa també ha convidat Junts a una "reflexió interna". El líder socialista ha estat preguntat per si una sortida de Carles Puigdemont podria facilitar una entesa dels seus amb els juntaires: "Ell va dir que marxaria si no era president. Veurem si això passa i com el seu espai polític fa front a aquesta situació. Només puc dir que mostraré respecte per la decisió que pugui prendre i els processos que sorgeixin d'aquí".
Salvador Illa creu que es parla més del procés "al PP i a Madrid" que a Catalunya
Aquests dies hi ha hagut versions contradictòries en el si del Partit Popular sobre la lectura del resultat del 12 de maig: mentre que inicialment Alejandro Fernández sentenciava que el procés havia mort, Alberto Núñez Feijóo ho descartava i afegia que el procés "ha ressuscitat de la mà dels socialistes", que és la tesi que s'ha acabat imposant. Per Illa, des del diumenge "som en una etapa diferent" i sosté que "es parla més del procés a Madrid i al PP que a Catalunya": "Això no és el que preocupa la majoria dels ciutadans, els ciutadans volen una nova etapa on la prioritat no sigui això". En tot cas, el primer secretari del PSC interpreta que "sembla que necessitin continuar amb dinàmiques de confrontació per buscar un efecte a curt termini": "El que haurien de fer els populars és un projecte que no deixi al marge al 20% de la població d'Espanya, estan fora de la realitat a Catalunya".
El resultat del 12-M, un "aval" a l'amnistia de Sánchez
Pel que fa a la correlació que hi pugui haver entre la configuració d'un Govern a Catalunya i l'estabilitat de la legislatura espanyola, Salvador Illa considera que no hauria de suposar cap condicionant: "La ciutadania va parlar el 23 de juliol amb un resultat molt rotund, més que a qualsevol territori d'Espanya, per l'aposta d'una Espanya plural i diversa i pel lideratge de Pedro Sánchez. Tot el que no sigui anar en aquesta direcció és un error garrafal que tindria conseqüències electorals per a qui ho proposés". A més, el dirigent del PSC veu clar que "les polítiques de diàleg i generositat han estat reivindicades a les urnes", com, per exemple, l'amnistia. Per Illa, els catalans tenen "un deute de gratitud amb aquells ciutadans del conjunt d'Espanya que han entès que el camí de la generositat és el correcte".