Ja fa molts mesos que Salvador Illa lidera el PSC, i també fa moltes setmanes que se sap que assumirà la primera secretaria del partit, la qual havia ocupat l'ara ministre Miquel Iceta des del 2014 amb l'objectiu de fer sobreviure el partit al procés. Ara, però, la situació és molt diferent. Illa lidera el primer partit de Catalunya, com s'ha dedicat a recordar gairebé cada dia des que va guanyar les eleccions, i s'ha posat entre cella i cella la meta de governar Catalunya. De fet, aquest és l'esperit que es vol inculcar a tots els àmbits de la formació, que celebrarà aquest cap de setmana el seu congrés extraordinari sota el lema 'Governar Catalunya. Som-hi!'.
Illa, que ja va ser nomenat primer secretari electe fa un mes i mig en ser la seva l’única candidatura presentada, ja ha començat a dibuixar com serà la seva executiva. El primer que va decidir va ser proposar Iceta com a president del partit, traslladant l'actual presidenta, Núria Marín, a la vicepresidència. Això podria suposar, a més de donar certa imatge de continuïtat al canvi de lideratge, un primer pas per rebaixar la figura de Marín, que es troba imputada en un cas de corrupció a l'ajuntament de l'Hospitalet de Llobregat.
L'equip d'Illa
També ha confirmat diversos càrrecs en la comissió executiva com són la continuïtat de Francesc Trillas com a secretari d'Economia de la formació; l'exsenadora Elia Tortolero, de portaveu; el secretari General d'Indústria i Pime del govern de Pedro Sánchez, Raúl Blanco, com a secretari d'Indústria, Energia i Transició Digital; el secretari primer de la Mesa del Parlament, Ferran Pedret, com a secretari de Millora de l'Autogovern -àrea de nova creació; i l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, com a secretaria de Polítiques de Seguretat.
Tot i que es vol donar la imatge que el relleu d'Iceta a Illa és continuista, com explicava la portaveu del partit al Parlament, Alícia Romero, en una entrevista a ElNacional.cat, una de les peces més importants de la formació a la Cambra catalana va canviar Catalunya per Madrid fa uns mesos. Es tracta d'Eva Granados, la número dos del partit durant tot el procés. Granados, que ocupava la vicepresidència segona del Parlament va seguir els passos d'Iceta i va anar a Madrid a fer de portaveu del PSOE al Senat. Romero explicava en l'entrevista que cadascú té la seva manera de fer les coses i de liderar però descartava que hi hagués un sector d'Iceta i un altre d'Illa a la formació.
El nou rumb del PSC
Des que Illa va assumir el control del grup parlamentari en aquesta nova legislatura, ha volgut mostrar certa proximitat amb el Govern en els temes que menys tenen a veure amb el procés com són la pandèmia de la covid-19 i la recuperació econòmica. Això li ha costat dures crítiques per part de la dreta espanyola, que l'acusen de fer més de crossa de l'Executiu que d'oposició. De fet, els socialistes van arribar a mostrar-se molt predisposats a aprovar els pressupostos sense gairebé 'res a canvi'. I van enfadar-se molt quan el Govern els va ignorar trobant-se només un cop amb ells.
És per aquest motiu que els socialistes també s'han vist obligats a fer els seus equilibris i mostrar el seu rebuig en altres aspectes com els acords ERC-CUP en matèria policial i en la insistència del Govern per l'amnistia i el referèndum.
En les darreres setmanes, els socialistes també s'han desmarcat del consens per la immersió lingüística del qual havien format part tota la vida. Malgrat que no rebutgen frontalment el model d'escola catalana, com sí que fan Vox, Ciutadans i el PP, sí que el qüestionen i volen adaptar-lo a cada "realitat sociolingüística", argumentant que no és el mateix el nivell de català i castellà que puguin tenir els alumnes d'una escola de Santa Coloma de Gramenet que els d'una de la Catalunya interior.
En canvi, en altres aspectes s'han volgut mostrar més equidistants. Parlem de la taula de diàleg. I és que conscients que aquesta mesura és, segons diuen, una aposta gairebé personal del president espanyol, Pedro Sánchez, no han volgut atiar més el foc en les discrepàncies entre ERC i Junts a l'hora de formar la delegació catalana. Ara bé, els socialistes han sigut molt durs amb el fet que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, els hagi ignorat amb la seva petició de muntar una taula de diàleg entre partits catalans.