La investidura del 25 de juny s'encamina a ser fallida i sense cap candidat. El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha confirmat aquest dilluns en una entrevista al programa Hora 25 de la Cadena SER que aquest dimecres, en la reunió amb el president del Parlament, Josep Rull, li demanarà més temps per poder tancar un acord amb Esquerra Republicana i Comuns Sumar. D'aquesta manera, no se sotmetrà al ple d'investidura del dia 25 i tot apunta que Rull haurà d'optar per la fórmula de l'acte equivalent a una investidura fallida. Illa ho ha anunciat de la següent manera: "Comunicaré que em presentaré a la investidura, però li diré que necessito més temps per forjar una majoria progressista, integrada pel PSC, Esquerra i Comuns. Li diré que vaig a la investidura, però que necessito més temps per acordar l'única majoria que pot fer viable aquesta investidura".

Davant aquesta tessitura, en què el líder socialista no concorrerà al primer intent d'investidura, s'ha mostrat confiat que Rull "complirà amb la seva obligació institucional" i ha apuntat clarament a la possibilitat de l'acte equivalent. En aquest sentit, Salvador Illa no veu possibilitats per a una investidura de Carles Puigdemont després de descartar l'abstenció del seu partit: "D'entrada, Puigdemont té 74 vots en contra del PSC, PP, Vox i Comuns. No té viabilitat la seva investidura". En aquesta línia, ha remarcat que la seva "necessita temps" i que aquesta setmana seguiran mantenint reunions -coordinades per Lluïsa Moret i Alícia Romero- amb republicans i el grup de Jéssica Albiach: "Quan tingui aquesta majoria, li ho comunicaré al president del Parlament per procedir al ple d'investidura". D'altra banda, Illa ha apuntat que no ha parlat "directament" amb Marta Rovira, però sí que ho ha fet el seu equip negociador.

 

Per al primer secretari dels socialistes catalans, al Parlament hi ha "tres majories aritmètiques" però només "una és viable". Una primera seria del PSC amb Junts per Catalunya, però que "no és operativa" perquè, segons ha manifestat, els de Carles Puigdemont "ja han manifestat que volen repetir eleccions fins que surti el que a ells els convingui". La segona, que també descarta, és del PSC amb el Partit Popular i Vox: "Jo compleixo amb els meus compromisos i em vaig comprometre a no fer res amb la ultradreta". I la tercera, que és en la qual s'ha centrat plenament, és un tripartit. En canvi, considera que l'independentisme suma una "minoria de bloqueig": "Tenen 59 diputats. Abans de les eleccions, tenien 74 escons i no van ser capaços de fer operativa aquesta majoria".

Illa elogia el paper d'Esquerra: "Han fet aportacions molt notables"

Al llarg de l'entrevista, Salvador Illa ha subratllat que la majoria progressista és "la més convenient per a Catalunya". A més, el dirigent del PSC ha volgut destacar que "no hi ha majoria independentista per primera vegada en 40 anys" i que també és la primera ocasió en què la seva formació ha guanyat en vots i escons. En aquesta línia, s'ha mostrat "optimista" pel resultat de les negociacions i ha elogiat el paper d'Esquerra Republicana: "Quan hi ha un cicle electoral advers, és un moment molt difícil. Esquerra és una formació molt rellevant a Catalunya i Espanya, ha fet aportacions molt notables i gens fàcils de fer, han treballat pel bé de la societat catalana i espanyola. Des de la defensa d'un plantejament diferent del seu, mostro el meu respecte i reconeixement". Sobre una eventual repetició electoral, Illa ha afirmat que no està a les seves mans "descartar-la", però el seu "olfacte" li fa creure que no n'hi haurà: "El meu compromís és fer tot el possible per evitar-la. Ara, tinc els meus límits i no entraré en incoherències de fons o coses que desestabilitzin".

Un finançament que reculli les "singularitats" de Catalunya d'acord amb l'Estatut i en un debat "multilateral"

Entre les peticions d'Esquerra Republicana per intentar arribar a un acord, hi ha el finançament singular. Al llarg d'aquests últims dies, Pedro Sánchez, Salvador Illa o María Jesús Montero han obert la porta a un model que advoqui per les "singularitats" catalanes, però aquest mateix dilluns, la portaveu del PSOE, Esther Peña, ha desinflat aquest plantejament defensant que Catalunya no surti del règim comú, com demanen els republicans. Preguntat per aquesta qüestió, Illa ha defensat que "no es pot tractar igual els diferents" i que no busca "cap privilegi, sinó justícia": "Tenim unes singularitats especificades a l'Estatut. Tothom entén que cal reformar el sistema de finançament autonòmic, cal fer-ho en el marc multilateral corresponent, però atenent les singularitats de Catalunya. De fet, és un plantejament que altres formacions polítiques, com el PP, han defensat en altres temps".

Encara sobre el finançament, Salvador Illa ha reiterat la seva aposta pel desplegament d'un consorci tributari entre les hisendes espanyola i catalana -que, a més, subratlla que ha passat el "filtre" del Tribunal Constitucional-, una proposta que toparia amb la idea d'Esquerra Republicana de recaptar íntegrament els impostos a Catalunya. De fet, el cap de files socialista s'ha mostrat més "preocupat pel qui ho gestiona que per qui cobra": "Em preocupa més a què es destinen aquests diners, s'ha de fer amb un vessant redistributiu". Per a Illa, aquest debat és "inajornable" perquè es remunta al 2014, quan vencia l'actual sistema de finançament: "No és incompatible debatre a fòrums multilaterals i debatre la singularitat de Catalunya". En definitiva, s'augura un estiu "intens" de negociacions.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!