Les declaracions de la presidenta de Junts, Laura Borràs, en què aquest dimarts va donar a entendre que el seu partit no descarta votar a favor d'una possible moció de censura de PP i Vox contra Pedro Sánchez han servit perquè el president, Salvador Illa, burxés en les contradiccions d'aquest partit sobre el paper que pensa fer al Congrés dels diputats. Ha estat durant la primera sessió de control a què s'ha sotmès el president al Parlament on tant Junts com la CUP li han retret les seves reiterades visites al rei, Felip VI, i la participació a la celebració del 12 d'octubre. Illa ha replicat a les dues forces subratllant el seu suport a les institucions.

El portaveu de Junts, Albert Batet, ha advertit a Illa que el seu govern és dèbil i sucursalista, ha criticat que participés als actes de la Hispanitat amb el monarca i li ha retret que en 41 votacions del debat de política general va votar diferents resolucions amb PP i Vox, "la majoria del 155".

Això ha donat peu a què el president li recordés les declaracions de Borràs a Tele5, tot i que hores més tard van ser desmentides pel secretari general del partit, Jordi Turull, que va titllar de "fantasia" un possible suport dels seus diputats a una moció de censura de Núñez Feijóo. "Jo estic a favor de les institucions, tindré sempre un comportament de defensar i prestigiar les institucions. Totes. Jo sé on sóc, m'agradaria que també vostès sabessin on són i contribuïssin a què el país vagi endavant", ha replicat Illa a més de titllar de "temeraris" els retrets de Batet sobre el vot amb PP i Vox després de les possibilitats d'acció a Madrid que havia apuntat Junts el dia anterior.

Batet ha aconsellat al president que no faci de cap de l'oposició. Li ha advertit que "l'anomalia és que es dediqui a passejar amb el Rei" i que des que és president s'ha vist més amb el monarca que amb cap partit de la cambra. "Oblida els problemes reals. Menys helicòpter i més Rodalies", li ha reclamat.

També la CUP ha burxat en les visites d'Illa al Rei i la diputada Laia Estrada li ha preguntat si representant un partit socialista i obrer defensa la monarquia. "Jo que sóc el primer secretari d'un partit socialista i obrer, respecto les institucions", ha respost el president.

La cupaire ha retret a Illa els esforços per mostrar "bona sintonia amb el Rei d'Espanya" malgrat que el discurs del 3-O "va ser l'aval per a la persecució de l'independentisme" i malgrat que el 54% de la població està en contra de la monarquia. "Tenim clar que l'objectiu és mostrar que Catalunya ha tornat a la normalitat, però la normalitat institucional és una autèntica farsa", ha afegit Estrada, que ha assenyalat que la persecució a l'independentisme continua.

A la seva resposta, Illa ha insistit que defensarà les institucions i es comportarà amb normalitat institucional i ha deixat clara la seva voluntat que es doni compliment a la llei d'amnistia.

Multiplicar l'ATC per quatre

Per la seva banda, el president del grup d'ERC, Josep Maria Jové, ha insistit al president sobre la necessitat que aquesta legislatura serveixi per aconseguir avenços en sobirania fiscal i Illa ha assegurat que la consellera d'Economia, Alícia Romero, ha començat ja a treballar en aquesta qüestió. 

No obstant, ERC ha reclamat a Illa concrecions reals sobre la materialització de l'acord sobre finançament singular i li ha recordat que el compromís que l'Agència Tributària de Catalunya (ATC) recapti el 2026 l'IRPF dels catalans, la qual cosa obligarà a redimensionar aquest ens que passarà de recaptar el 18% dels impostos a assumir el 64%. En el torn de resposta, Illa ha garantit que "es prendran les mesures necessàries per redimensionar l'ATC, que ha de multiplicar-se per quatre".

Tant ERC com Illa ha pressionat Junts perquè faci costat a aquesta proposta de finançament quan arribi al Congrés dels diputats.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!