Obert el debat del finançament de les comunitats autònomes, el president de la Generalitat i primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha retret aquest dissabte al PP que reclami solidaritat per oposar-se a la singularitat per a Catalunya i alhora rebaixin impostos "als qui més tenen" en els territoris on governen. En la seva intervenció en el Consell Nacional del PSC celebrat aquest matí, el primer des de l'aterratge socialista al Govern, Illa ha subratllat el seu rebuig del model "excloent" del PP, que "retalla serveis públics" i presenta "plantejaments egoistes".

"[El PP] pretén que els altres financem les retallades que fan als adinerats i a sobre pretenen donar lliçons d'igualtat", ha asseverat el president, intentant donar la volta al debat sobre el finançament per agafar el relat pel mànec. Illa ha apuntat que si als populars "realment els importés Espanya, celebrarien la normalitat política de Catalunya, i ara sembla que els faci mal". "Si us importés [Espanya], col·laboraríeu i no utilitzaríeu Catalunya com a feu per aconseguir un grapat de vots en alguns altres territoris. Les coses clares i pel seu nom", ha reblat.

A la cimera socialista d'aquest dissabte han assistit l'expresident de la Generalitat José Montilla; el ministre d'Indústria, Jordi Hereu; l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni; la consellera d'Interior, Núria Parlon; la presidenta de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret; i l'exalcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, entre altres veterans càrrecs del PSC. En aquesta cita es preveu que Moret, viceprimera secretària del partit, sigui nomenada oficialment també portaveu, en substitució de Parlon, ara centrada en la conselleria.

Catalunya implicada en una Espanya "plural i diversa"

El president de la Generalitat, que ha alternat català i castellà com és habitual, ha reivindicat l'autogovern i la identitat catalans i ha subratllat que això no és excloent amb "la implicació en la construcció i la millora d'Espanya". "No només no volem marxar, sinó que volem ser ben presents a Espanya per defensar el nostre model, que és una Espanya plural i diversa", ha asseverat el també líder del PSC. En aquest sentit, el president ha advocat pel respecte a les institucions i la normalitat en la relació entre les diferents administracions, cosa que ha assegurat promourà durant el seu mandat.

Illa també s'ha referit a la ruta que té intenció de fer per les diverses comunitats autònomes d'Espanya per reunir-se amb els seus presidents. Segons ha dit, durant aquesta gira "Catalunya escoltarà i serà escoltada". Concretament, ha explicat que la seva voluntat és "escoltar els plantejaments que hi pugui haver" però, a la vegada, vol "ser escoltat" quan expliqui als diferents presidents "el plantejament progressista i de prosperitat compartida". Tot plegat, ha dit, ha de ser "una conversa serena, raonada i pausada, amb arguments i no amb soroll".

Suport ferm a Pedro Sánchez

El govern estatal de Pedro Sánchez va decidir retirar aquesta setmana la tramitació al Congrés dels Diputats del camí d'estabilitat pressupostària, que fixa els límits de dèficit i deute que han de respectar les administracions públiques els tres anys vinents, per la falta de suports parlamentaris per tirar-la endavant, després de l'anunciat 'no' de Junts. Sobre aquesta qüestió, Illa ha valorat que els partits que s'hi oposen o no estan disposats a negociar aquest tema "anteposen l'interès del partit polític al del conjunt de la ciutadania". "Així no s'hi va enlloc", ha sentenciat.

D'altra banda, ha traslladat al Consell Nacional del PSC que, de cara al pròxim Congrés del PSOE, que se celebrarà al novembre a Sevilla, els socialistes catalans recolzaran Pedro Sánchez. Illa ha assegurat que les polítiques públiques del govern de Sánchez "han estat reeixides" i, entre altres coses, han permès recuperar la normalitat política a Catalunya. "Què ens fa dubtar?" d'aquest suport, s'ha preguntat, per afegir que Sánchez ha sabut liderar i dur a terme polítiques que han donat bons resultats, "amb audàcia, determinació i desafiant mals auguris", ha destacat.

L'habitatge, "un dret abans que res"

Durant el seu discurs, el president de la Generalitat ha enumerat diversos fronts en què està treballant el seu Govern. Un dels prioritaris, ha dit, és l'habitatge. Illa ha anunciat que "en els dies vinents i setmanes" l'executiu presentarà un paquet de mesures per garantir el dret a l'habitatge. Segons el cap de l'executiu català, "abans que res, l'habitatge és un dret" que "s'ha de garantir". "No s'ha de veure com un negoci com en fan alguns, sinó com un dret", ha insistit.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!