Primer viatge oficial del president de la Generalitat, Salvador Illa, aquest dimecres i dijous a Brussel·les. La visita a la capital belga s'emmarca en la participació del president al plenari del Comitè de Regions, que commemora el 30è aniversari. A més, Illa té previst mantenir diferents trobades, entre les quals, amb la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, i el president del Comitè de Regions, Vasco Alves Cordeiro, però també amb la presidenta de Navarra, María Chivite; el lehendakari basc, Imanol Pradales; i el president de Canàries, Fernando Clavijo. Per contra, no està previst que aprofiti el viatge per reunir-se amb el president a l'exili, Carles Puigdemont.

Un dels temes principals que Illa té previst abordar amb Metsola a la seu del Parlament Europeu serà la situació del català a la Cambra en plenes negociacions per aconseguir-ne l'oficialitat a la UE. "Se li traslladarà la importància que té per Catalunya l'ús del català a les diferents institucions europees", ha explicat la portaveu del Govern, Sílvia Paneque. 

Presència i influència a la UE

El viatge, però, va més enllà, segons la portaveu, que ha subratllat la voluntat del Govern de la Generalitat de "ser presents a les institucions europees" i als llocs d'influència on s'aborden qüestions que afecten els ciutadans, com els fons europeus. "Hem de tenir presència i més influència", ha assegurat. Precisament, fonts del Govern subratllen que les trobades d'Illa amb els presidents autonòmics previstes a Brussel·les tenen com a objectiu articular sinergies de cara a les negociacions davant les institucions europees.

Com a prèvia del viatge del president, aquest dimarts el Consell Executiu ha aprovat el Pla Brussel·les, amb l'objectiu de rellançar la relació de Catalunya amb les institucions europees. En aquest pla es fixa "l'estratègia" per rellançar aquesta relació amb les institucions europees -el Consell de la UE, la Comissió, el Parlament Europeu i el Comitè de Regions- i els àmbits a incidir, amb especial atenció a habitatge i política agrària comuna, a banda del proper marc financer i l'oficialitat del català.

Puigdemont

En canvi, no hi haurà en aquest viatge la trobada amb Puigdemont, pendent després que el cap de l'executiu català ha rebut al Palau de la Generalitat els presidents que el van precedir, començant per Jordi Pujol, amb el qual es va reunir el passat 17 de setembre, i seguint per José Montilla, Artur Mas, Quim Torra i Pere Aragonès. Tot i que en un primer moment, la portaveu del Govern, Sílvia Paneque, va assegurar que Illa tenia intenció de reunir-se amb "tots els presidents" que l'han precedit, deixant la porta oberta a una trobada amb Puigdemont, des de l'executiu s'ha anat rebaixant les expectatives i el mateix Illa, dilluns de la setmana passada en ser interrogat al respecte en una entrevista a Catalunya Ràdio, es va limitar a respondre que es reunirà amb el president a l'exili "quan toqui" i hi va insistir divendres a la SER, quan de nou va assegurar que ho farà "quan arribi el moment". Des del Govern, però, s'ha deixat clar que aquest moment encara no havia arribat. Paneque ha insistit, a més, que l'objectiu del viatge és participar al Comitè de Regions.

Aquesta actitud del Govern no ha impedit, però, que Puigdemont mantingui un paper molt actiu en el seguiment de la política del gabinet d'Illa i intervingui en tots els debats, el darrer, per la polèmica provocada per la intervenció del president de la Generalitat en un acte de promoció de l'oli de Jaén, la qual cosa ha provocat les protestes de territoris catalans productors d'oli com Siurana o Maials, que precisament aquest cap de setmana celebrava la fira de l'oli d'oliva. Puigdemont va criticar Illa per "menystenir l'esforç dels productors catalans".

Comitè de Regions

L'objectius del Govern d'Illa amb aquest viatge és tornar a ocupar espais que, segons l'executiu, Catalunya havia "abandonat" i demostrar la recuperació de les relacions amb les instàncies europees després que amb el procés, el govern espanyol va fer que es tanquessin les portes de les principals instàncies de Brussel·les a la Generalitat. Aquí, el conseller d'Exteriors, Jaume Duch, que fins assumir aquest càrrec era director general del comunicació del Parlament Europeu, tindrà un paper clau.

En aquest context, la participació d'Illa al plenari del Comitè Europeu de les Regions protagonitzarà el viatge. El president intervindrà en català després que, segons ha subratllat la portaveu, des de l'etapa del president Montilla no hi havia estat present el cap de l'executiu català. El Comitè de Regions es va crear el març del1994 i sorgeix del Tractat de Maastricht. Té un caràcter consultiu i tant la Comissió Europea i el Consell de la UE com el Parlament europeu tenen obligació de consultar-li a l'hora de fer legislació relacionada amb l'administració local i regional. Quan es va crear aquest òrgan consultiu, que assumeix la representació de les regions, però també de les ciutats de la UE, Pasqual Maragall, aleshores alcalde de Barcelona, va ser escollit vicepresident del Comitè, i dos anys més tard va ser president, entre el 1996 i 1998.

Finalment, en el marc d'aquest viatge a la capital belga, Illa pronunciarà una conferència a l'European Business Summit.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!