Acte per enarborar la victòria del 12 de maig i "l'aval" que aquesta suposa als indults i l'amnistia. El PSC ha reunit part de la seva militància al Palau de Congressos de Catalunya (Barcelona) aquest dissabte per celebrar que són, per primera vegada, guanyadors en vots i escons a Catalunya i aferrant-se a aquest triomf per encetar la campanya de les eleccions europees. Un Pedro Sánchez i un Salvador Illa exultants han tret pit del resultat del passat diumenge perquè, a parer d'ells, constata que tenien "raó". Ambdós han sostingut que les urnes han certificat que els indults i l'amnistia han estat un encert: "Teníem raó els qui sempre hem defensat que en democràcia, com a la vida, és molt més poderós el perdó que el rencor, la convivència que la confrontació, la unió que la divisió. Els la donen als qui dèiem quan estàvem a l'oposició, tant a Rajoy com als responsables d'aquí l'any 2017, que els problemes no s'han de defugir", ha apuntat Sánchez. També hi havia dirigents destacats com María Jesús Montero, Félix Bolaños, Pilar Alegría, Jaume Collboni o Teresa Ribera.

En termes similars s'ha expressat el líder del PSC, Salvador Illa, que ha volgut agrair al PSOE haver estat sempre "en anys molt complicats": "Quan s'han pres decisions difícils que potser no es podien entendre com els indults o l'amnistia, heu estat defensant aquestes conviccions. Teníem raó". Aquest agraïment l'ha fet davant, justament, d'afiliats socialistes d'altres territoris de l'Estat, que s'han desplaçat fins a Barcelona per també acompanyar Ribera, la cap de llista del PSOE a les europees: "Benvinguts a la Catalunya que ha obert una nova etapa!", ha exclamat el presidenciable dels socialistes.

 

Sánchez, encara més triomfalista, ha subratllat que ja en els anys 2015 i 2016 es trobava militants socialistes que li deien que no "oblidés" que "a Catalunya hi ha molta gent que estima Espanya": "El 12 de maig, la ciutadania va dir alt i clar que Catalunya estima Espanya". Ambdós s'han conjurat a treballar per fer que Catalunya "avanci en convivència, progrés i justícia social": "Va triomfar l'acord, va triomfar Salvador Illa, que és el que necessita Catalunya", ha postulat el cap de l'executiu estatal, que ha deixat clar que és el moment que el seu exministre de Sanitat lideri la Generalitat.

Pedro Sánchez Barcelona 18 maig 2024   Miquel Muñoz
Pedro Sánchez, a l'acte al Palau de Congressos / Foto: Miquel Muñoz.

Pedro Sánchez dispara contra el PP i Vox: "Quan guanya la convivència, es queden sense discurs"

L'ambient al Palau de Congressos era d'eufòria. Les cançons escollides ja ho deien tot: Celebration, de Kool & The Gang; Gracias por elegirme de Los Secretos; o The best, de Tina Turner. Al llarg de la seva intervenció, Sánchez ha volgut presumir del triomf del 12-M, al qual ha recorregut constantment per disparar contra el Partit Popular i Vox. D'una banda, el secretari general del PSOE ha qualificat d'"esperpèntic" el fet que el PP no es posi d'acord sobre si el procés ha acabat o no: "Que es posin d'acord, perquè aquí diuen que sí, i a Madrid diuen que no. Aquí no han parlat durant la campanya d'indults ni d'amnistia, i a Madrid segueixen convocant manifestacions". De l'altra, el socialista ha apuntat que "mentre Catalunya i Espanya miren amb esperança cap al futur, Feijóo i Abascal miren cap al passat. Quan guanya la convivència, els dos es queden sense discurs". Per tot plegat, Sánchez veu una Espanya "més pròspera i unida" que quan governaven els populars: "El catastrofisme de Feijóo i Abascal és la més gran de les mentides de la dreta i ultradreta".

 

Una Catalunya "compromesa amb l'Espanya plural i diversa"

Al seu torn, Salvador Illa ha insistit en què el diumenge es va obrir "una nova etapa per unir i servir a tots els catalans" i que Catalunya està "compromesa en la defensa d'aquesta Espanya plural i diversa" amb l'aposta per la "convivència, diàleg i col·laboració". Com ha estat recurrent en altres actes amb la seva presència, el primer secretari del PSC s'ha desfet en elogis cap a Pedro Sánchez pel seu "lideratge i determinació" amb les polítiques de "convivència" a Catalunya. I és que, per al guanyador dels comicis del 12-M, la victòria electoral no s'entendria sense això. També ho ha volgut reivindicar Jaume Collboni, alcalde de Barcelona, que ha asseverat que el diumenge es va fer "possible el somni que un dia Illa i Sánchez van tenir". El batlle considera que "després de molts anys de resistència, per fi ha arribat el dia de l'esperança".

Salvador Illa BArcelona 18 maig 2024   Miquel Muñoz
Salvador Illa, durant la seva intervenció / Foto: Miquel Muñoz.

Sánchez anunciarà el dimecres al Congrés el reconeixement de Palestina i Ribera crida a un "quatre en ratlla"

Ja fa dies que Pedro Sánchez va assenyalant que Espanya reconeixerà l'estat palestí. A l'acte, el president del govern espanyol ha indicat que el seu govern, que té "molta feina per fer en els propers tres anys i els que vulguin els espanyols", "no es posarà de perfil" en els conflictes però tampoc "de ple" com van fer "altres en guerres il·legals com la d'Iraq". Per això, el dirigent del PSOE ha defensat que Espanya reconeixerà Palestina i farà l'anunci del dia davant les Corts Generals aquest dimecres 22 de maig. El divendres, en una entrevista, Sánchez havia defensat que no ho faria el 21 de maig a l'espera que s'hi afegissin més països. Parlant del context internacional, el cap de l'executiu estatal ha defensat la candidatura de Teresa Ribera davant la "internacional ultradretista" reunida aquest cap de setmana a Madrid a l'acte de Vox amb Javier Milei, Georgia Meloni o Marine Le Pen: "Es reuneixen a Madrid perquè representem com a societat tot el que ells detesten i odien, feminisme, justícia social, democràcia, dignitat laboral i estat del benestar fort. No volem que vingui la ultradreta amb la seva motoserra, el 9 de juny volem més convivència, més justícia social, més progressisme. Posem el millor actiu perquè volem la millor Europa".

Acte PSC Barcelona 18 maig 2024   Miquel Muñoz
Illa s'ha envoltat de ministres com María Jesús Montero, Félix Bolaños, Teresa Ribera o Pilar Alegría a l'acte del PSC / Foto: Miquel Muñoz.

Per la seva banda, Teresa Ribera ha instat a fer un "quatre en ratlla", ampliant el "tres en ratlla" que defensava Collboni: "President socialista a la Moncloa, alcalde socialista a Barcelona, president socialista a la Generalitat i victòria socialista a les europees". "Hi ha qui està atacant frontalment la idea d'Europa i els seus valors, els pilars de la seva construcció. Ens cal més respecte i menys mentides, cal batallar el reduccionisme dels qui volen construir una realitat paral·lela", ha etzibat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!