El Govern ha celebrat aquest dilluns la darrera reunió del Consell Executiu d'aquest any i el president de la Generalitat, Salvador Illa, ha comparegut en la primera roda de premsa de valoració dels quatre mesos de mandat del PSC. Illa ha admès que aquest temps és massa curt per fer balanç, però sí ha diagnosticat que ha servit per consolidar un canvi d'etapa a Catalunya.
La roda de premsa ha durat tres quarts d'hora. Abans de començar s'ha avisat que el nombre de preguntes es limitaria a cinc, una de les quals en castellà. Al final se n'ha acceptat quatre més, però en realitat ha estat el mateix Illa qui s'ha encarregat d'interrogar-se a ell mateix després d'assegurar que Catalunya ha viscut un canvi d'etapa amb el seu executiu. "Quin canvi? El que han volgut els catalans", ha explicat. Com ho sap?, s'ha preguntat per respondre's tot seguit que és resultat de l'aritmètica de les darreres eleccions. El mandat dels comicis, segons ha detallat, va ser demanar una nova etapa i que els grups es posin d'acord. "Com serà? De la millor manera", ha reblat.
Illa ha explicat que cada moment té les seves circumstàncies, i que el 2025 Catalunya ho té tot per anar bé, per la qual cosa ha insistit que el Govern tindrà una actitud d'ambició. "No volem fer màgia. El nostre objectiu és bon govern. Amb un punt d'ambició, tocant de peus a terra, el 2025 serà un any d'oportunitats per a Catalunya", ha concretat.
Pressupostos
En aquest context, Illa ha fet una crida al conjunt de forces polítiques del Parlament, ha assegurat que "el Govern procurarà estar a l'altura" i que "Catalunya té diferents mirades", però que "els catalans ja han triat i han decidit", per la qual cosa ha reclamat no només una actitud no obstruccionista, sinó de cerca d'acords.
El seu full de ruta, ha explicat, són els dos acords d'investidura i el pla govern que avui mateix ha aprovat el Consell Executiu, i a partir d'aquí ha insistit que estan disposats a parlar amb tothom, per tirar endavant el que descriu com a política útil, orientada, a "resoldre problemes i no crear-ne de nous".
Pel que fa als pressupostos, ha insistit en la necessitat que qualsevol administració tingui pressupostos, i que quan un govern està en minoria s'ha d'asseure i enraonar amb la resta de forces per arribar a un acord. Ha assegurat que "el grup socialista tindrà la millor de les actituds per tenir pressupostos", que demostrarà generositat i que ho farà sense pressa, perquè no hi ha urgència i estan disposats a respectar els temps polítics de les altres forces. De moment, ha avançat que la consellera d'Economia, Alícia Romero, farà una ronda per explicar el decret de pròrroga i seguir treballant els comptes del 2025. Amb tot, a la seu del Govern s'està instal·lant la idea que no serà fàcil tirar endavant el projecte.
Puigdemont
L'altra gran qüestió que apareix de manera permanent en les qüestions dirigides al Govern és la relació amb el president a l'exili, Carles Puigdemont. Illa ha lamentat que no hagi pogut tornar a Catalunya igual com la resta de consellers exiliats i ha parafrasejat de nou Josep Tarradellas per assegurar que "Catalunya és prou gran com perquè hi capiguem tots i massa petita perquè hi sobri ningú".
"Què hem fet? Tot el que podíem fer", ha explicat insistint en autopreguntar-se, per recordar que els seus diputats van votar a favor de l'amnistia al Congrés i que ha demanat "de manera respectuosa i adequada" que el poder judicial respecti les decisions del poder legislatiu. "Hi ha altres coses que deixarem a l'àmbit privat", ha reblat.
No ha concretat tampoc avui si està disposat a reunir-se a Brussel·les amb el president exiliat, al qual en tot moment s'ha referit com a "senyor Puigdemont". Amb relació a aquest punt, s'ha limitat a assegurar que no descarta res. Per Illa, aquest és un cartutx que reservarà per al moment que consideri adequat, per la qual cosa no descarta cap possibilitat, ni acudir a una cita a Brussel·les ni espera que Puigdemont torni per trobar-se a Catalunya.
En el capítol del procés, Illa ha aprofitat una qüestió sobre l'episodi viscut pels mestres de Sant Andreu de la Barca, per assegurar que "hi ha hagut molt patiment a Catalunya", que ho ha vist a molts indrets i amb persones de molt diferent procedència. "Hi ha hagut molt patiment. Ara, hi ha una nova etapa, que tots volem que sigui una etapa que superi aquest patiment. No vol dir que ningú hagi de renunciar a les seves idees. Deixem enrere episodis que no han sigut bons i han generat patiment i malestar. Jo estic al costat de tothom", ha assegurat recollint de nou el lema de la campanya que impulsa el seu executiu.