El president de la Generalitat, Salvador Illa, tanca aquest dijous el viatge de dos dies a Brussel·les i viatja directament a Madrid, on divendres es reunirà amb el president espanyol, Pedro Sánchez, a la Moncloa. Illa assegura que amb Sánchez abordarà les línies mestres de l'acció política dels primers cent dies del seu executiu i farà repàs d'aquelles carpetes en què la col·laboració amb el govern d'Espanya ha de ser especialment estreta. Assegura que tractarà de qüestions puntuals però que no va a la Moncloa a negociar el nou finançament singular per a Catalunya, atès que aquell acord ja està tancat, i en tot cas li explicarà a Sánchez les iniciatives posades en marxa per materialitzar-lo.

"El finançament no és una cosa que haguem de discutir, està acordada, és coneguda, és pública. Més aviat, el que hem de supervisar i vetllar és perquè s'executi allò que hem acordat, i s'executi amb els calendaris acordats", ha puntualitzat.

Viatge a Brussel·les

Illa fa un balanç positiu del seu primer viatge a Brussel·les, assegura que la seva agenda ha estat "molt centrada a tornar a implicar el Govern de Catalunya a fons a les institucions europees". Illa va participar aquest dijous al plenari del Comitè de Regions, després d'anys d'absència d'un president de la Generalitat. El darrer a participar-hi va ser José Montilla, i des d'aleshores s'havia delegat les intervencions en consellers o secretaris generals del Govern. Aquest dijous Illa no només ha participat al Comitè de Regions sinó que, ha acudit a la reunió i el dinar que celebra prèviament la delegació espanyola. Els presents no recordaven cap presència anterior d'un president de la Generalitat a aquesta cita, a la qual fins ara ni hi assistia el president ni hi assisteix el lehendakari basc. De fet, el lehendakari basc, Imanol Pradales, segueix sense acudir-hi.

Illa ha subratllat que a Brussel·les s'aborden moltes qüestions que afecten a Catalunya i la intenció del seu govern és fer-ne un seguiment estret, tant a través de les visites dels consellers com amb viatges del propi president. "No em proposo venir a Brussel·les de forma esporàdica sinó amb anades i vingudes freqüents", ha assegurat.

Cooperació amb Espanya

En una recepció a la delegació catalana de la Generalitat, en la qual també s'hi ha instal·lat la bandera espanyola, entre la catalana i l'europea, Illa ha insistit, en català, castellà i anglès, que Catalunya vol tenir veu a les institucions europees, "en cooperació, no en confrontació, amb les institucions espanyoles". "Aquest és el nostre missatge, tornar a ser part d'Europa. Ens plantegem una acció metòdica, sense massa batzegades", ha assegurat.

Durant el seu breu parlament a la delegació de la Generalitat, el president ha subratllat la presència a l'acte de representants diplomàtics espanyols destacats a la UE i a Bèlgica i els ha agraït la feina que duen a terme i les "facilitats" que els han ofert.

Xips

El president s'ha reunit aquest matí amb la nova presidenta del Comitè de Regions, Kata Tüttő. A mig matí s'ha entrevistat amb el president de Canàries, Fernando Clavijo, en una trobada que se suma a les reunions que va mantenir ahir amb el lehendakari basc i la navarresa Maria Chivite.

La seva agenda belga es tanca amb una reunió amb el director executiu de Joint Undertaking, una iniciativa europea entre la Comissió, estats membres i la indústria per impulsar el desenvolupament de la tecnologia de xips i la nanoelectrònica. Abans de sortir cap a Madrid mantindrà també una trobada amb estudiants catalans del Col·legi de Bruges a la delegació de la Generalitat i una conferència que pronunciarà a la European Business Summit.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!