El CatalanGate és el tema estrella dels darrers dies, ara bé, les darreres 24 hores tenen nom i cognom: el de la ministra de Defensa, Margarita Robles. La titular de Defensa va acusar l'independentisme d'actuar amb "hipocresia" amb el CatalanGate. "Els va molt bé en aquest moment aparèixer com a víctimes", va afirmar Robles aquest dimecres a la sessió de control al Congrés. "Què ha de fer un Estat quan algú vulnera la Constitució, declara la independència, talla les vies públiques o està tenint relacions amb dirigents polítics d'un país que està envaint Ucraïna?", va plantejar. Aquestes afirmacions de Robles han comportat una allau de crítiques i la petició de dimissió de part de molts sectors. Per la seva banda, el secretari general del PSC, Salvador Illa, ha sortit aquest dijous a tancar files amb la ministra i a defensar-la de manera aferrissada.
"La conec i sempre ha defensat l'estat de dret. No tinc cap dubte sobre que el govern espanyol sempre actua d'acord amb l'estat de dret i no té cap por a explicar les coses, per això hem obert mecanismes per aclarir els fets", ha dit el dirigent socialista en una entrevista a TV3 sobre l'espionatge amb Pegasus a més de 60 dirigents independentistes. Illa ha tancant files amb la ministra de Defensa i ha afirmat amb contundència que considera que no ha de dimitir al mateix temps que ha afegit que dona credibilitat a les seves afirmacions. A més a més, Illa ha alertat els independentistes: "Compte amb prejutjar les coses i donar per fetes certes informacions".
El dirigent socialista ha defensat els mecanismes engegats per l'estat espanyol per aclarir qui ha encarregat aquest espionatge descobert per Citizen Lab i no se l'ha jugat en afirmar o desmentir si es creu l'informe de la Universitat de Toronto: "Aquest és un tema seriós, si una informació apunta a telèfons intervinguts hem de veure si realment ha passat o no i que s'expliqui per quina raó es va haver d'espiar. Fem les coses per ordre, hi ha unes informacions que apunten a un espionatge, doncs primer verifiquem-les i després ja actuarem".
Crida al suport
El PSOE ha multiplicat els contactes d'última hora per aconseguir suports que li permetin convalidar el decret de mesures per pal·liar els efectes de la guerra d'Ucraïna, però els números no li surten. Un possible 'no' d'ERC i del PP deixaria en una situació molt precària l'aritmètica dels socialistes. Per aquest motiu, fonts de Moncloa han anunciat que l'executiu està disposat a tramitar el decret com a projecte de llei, una via per seduir els grups, que podrien introduir modificacions al text durant la tramitació. Salvador Illa ha fet una crida a obtenir el suport necessari i ha llençat una pregunta a la resta de partits: "Les mesures són bones o no?". Amb aquesta qüestió ha recordat que el seu partit ha donat suport a propostes de Pere Aragonès en diverses ocasions (perquè ha considerat que es tractava de mesures bones) i ara ha demanat el mateix per al decret de mesures de Sánchez.