Salvador Illa ha tancat files aquest dissabte amb Pedro Sánchez i ha defensat la necessitat d’una llei d’amnistia per “recuperar la plena normalitat a Catalunya i Espanya”. Així s’ha expressat el primer secretari del PSC en el Comitè Federal del PSOE, segons asseguren fonts dels socialistes catalans. Illa ha reivindicat davant la plana major del PSOE que l’exoneració d’independentistes és plenament constitucional, i que és “un sí a la convivència”, al “retrobament” i a la generositat. Ha aplaudit, doncs, la feina feta per Sánchez durant el seu transcurs per la Moncloa, opinant que la seva permanència a la presidència espanyola és garantia d’evitar una “reactivació del Procés” a Catalunya.

La intervenció d’Illa, expliquen aquestes mateixes fonts, ha servit per tancar files completament amb el president espanyol, i defensar també un acord de coalició amb Sumar. Ha avançat que al Consell Nacional del PSC demanarà a tota la seva militància que respongui amb un Sí a la pregunta que el PSOE farà a totes les bases. La pregunta és: “Dones suport a l’acord per formar un govern amb Sumar i aconseguir el suport d'altres formacions polítiques per arribar a la majoria necessària?”. Fonts del PSOE expliquen que les dues veus més crítiques aquest dissabte en el comitè a porta tancada han estat les d'Emiliano García-Page i Odón Elorza.

Es tracta d’una pregunta en què Pedro Sánchez demana carta blanca en les seves negociacions amb Junts per Catalunya i Esquerra Republicana, i que camufla l’amnistia en els pactes que els socialistes tinguin amb la resta de formacions parlamentàries. La consulta durarà una setmana i podrà votar-se de forma telemàtica i també presencialment el pròxim dissabte 4 de novembre a totes les seus del PSOE de l'Estat.

Sánchez defensa l’amnistia

Pedro Sánchez ha inaugurat aquest Comitè Federal del PSOE fent una defensa aferrissada d’una llei d’amnistia per aconseguir el retrobament total" a Catalunya i superar d'aquesta manera el Procés. "De la necessitat en fem virtut", ha assenyalat el líder socialista davant el Comitè Federal del PSOE per admetre, també, que si acaba exonerant independentistes serà a causa de l'aritmètica posterior a les generals del 23-J. I per la necessitat d'aconseguir el suport de Junts per Catalunya i Esquerra Republicana a la seva investidura. "No era el pla per aquest moment", ha dit, però ha assegurat que la seva intenció era "continuar amb futures mesures de gràcia" a Catalunya.

En el nom d'Espanya, per l'interès d'Espanya, en defensa de la convivència entre espanyols, defenso avui l'amnistia, pels fets que van tenir lloc la dècada passada", ha exclamat el president del govern espanyol, en una intervenció en la qual ha donat per feta una llei que exoneri independentistes. "Es desprèn una raó d'oportunitat" dels resultats del 23-J, ha dit Pedro Sánchez, que ha tornat a situar els indults als presos polítics del 2021 com un conillet d'índies que va ser exitós.