La proposta d'autodeterminació que ha fet Pere Aragonès ja comença a rebre cops de porta. El president de la Generalitat ha aprofitat el debat de política general al Parlament d'aquest dimarts per oferir a l'Estat un Acord de Claredat amb la voluntat d'aconseguir el referèndum definitiu. Una oferta que pretenia anar dirigida al conjunt de forces democràtiques per obtenir el suport més ampli possible. Però només ha trigat unes hores a ser rebutjada tant per la Moncloa com pel PSC. El líder socialista, Salvador Illa, ha utilitzat els trenta minuts de la seva intervenció aquesta tarda per manifestar-se críticament contra la proposta d'Aragonès, a qui ha retret que ara, més que mai, és necessari "fugir de les promeses inassumibles". "La política no la fem en el buit, en el no-res. La fem a Catalunya, a Espanya, a Europa en l'any 2022", ha assenyalat per fer-li entendre que, a les portes del cinquè aniversari del referèndum de l'1 d'octubre, no és el moment per avançar cap a la independència.

Així, ha insistit en la necessitat de fer una política que sigui "creïble" i que assenyali "horitzons possibles i com assumir-los". En aquest sentit, ha tancat fermament la porta a sumar-se a la proposta del president per fer efectiva l'autodeterminació. "No estic d'acord, no tanca res. Amb tot el respecte, li dic que déjà vu", li ha llançat, repetint novament un dels seus mantres pel qual ha demanat "votar acords i no ruptures". Una retòrica, doncs, que no s'ha allunyat gens de la línia que ha pres la portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, qui després de sentir la proposta ha assenyalat que ells aposten encara per la taula de diàleg i acusar l'independentisme de mantenir-se "en pretensions de màxims" que no comparteix el seu executiu.

Durant la seva intervenció, Salvador Illa també ha volgut posar el dit a la llaga per les desavinences entre els socis de Govern, Esquerra Republicana i Junts per Catalunya. "Després d'escoltar-lo, constato que això no va, que el Govern no governa", ha lamentat, presentant-li també una pregunta retòrica amenaçadora: "Aquí, qui mana? Qui ho porta això? Hi ha algú al capdavant del Govern?". Així, també ha criticat que l'executiu d'Aragonès "arrossega els peus" i es troba immers en un "conflicte crònic", un nou lema que s'ha fet seu durant les darreres setmanes. El seu atac, però, ha gaudit d'innovació quan també ha acusat el Govern de ser una "joguina trencada".

 

Després que el president de la Generalitat hagi aprofitat el seu discurs per posar en valor les mesures que ha impulsat fins ara el Govern, el líder socialista li ha recriminat que l'activitat de l'executiu és "molt escassa" perquè està "més interessat a sobreviure que no pas a aconseguir transformacions per a Catalunya". Illa també li ha exigit "autoexigència" i assolir acords amplis que permetin un "projecte de país". Unes paraules que també ha oferit durant uns instants en castellà davant del Parlament, transferint a aquesta cambra la seva tendència d'oferir part dels seus discursos en aquesta llengua.

Mà estesa a Aragonès per arribar a acords 

D'altra banda, i més enllà de les crítiques, Salvador Illa també ha volgut allargar la mà al Govern i oferir a Aragonès propostes i acords perquè les adopti com a seves. Entre altres punts, l'ha convidat a treballar per construir "un país cohesionat socialment" que aposti per exercir el diàleg i que torni a ser el motor "d'Espanya i d'Europa". A més, ha reclamat poder participar en la negociació dels pressupostos de la Generalitat, cosa que Aragonès ha rebutjat durant la seva intervenció aquest matí, i li ha dit que el seu és un "oferiment sincer, fet amb bona voluntat". "No creu que seria millor un pressupost amb un ampli suport? Que s'acordin les línies estratègiques del país? Amb un horitzó temporal més ampli? Amb més estabilitat pel país? M'ofereixo a disposició".

Aragonès recorda que el PSC defensava un referèndum pactat

En la seva rèplica, Pere Aragonès ha interpel·lat Salvador Illa per recordar-li que abans el seu partit defensava un referèndum a Catalunya pactat amb l'Estat, i ara, en canvi, hi tanca la porta. "Com era possible el 2016 quan ho deia el PSC amb el govern del PP amb majoria absoluta i ara no és possible? Serà per manca de voluntat política", ha retret el president. Aragonès també ha avisat que no deixarà a un costat la proposta per l'autodeterminació tan sols perquè rebi el 'no' dels socialistes, i que hi insistirà. "Aquest debat estarà sí o sí sobre la taula. Per molt que facin, la majoria independentista no es dissoldrà", ha dit.