El to dels socialistes catalans, com a mínim en les formes, és més relaxat que el del PSOE. La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha estat molt més crítica amb el nou govern entre Junts i Esquerra que l'actual ministre de Política Territorial, Miquel Iceta, o el darrer a sumar-s'hi, el candidat de les eleccions al Parlament, Salvador Illa.
Tots coincideixen en el no per resposta a un referèndum, però mentre Montero avisa els independentistes de no intentar "desobeir", Illa està convençut que "no hi ha cap mena de risc que porti a un altre 1 d'octubre", en declaracions a TVE.
Potser per això, Illa ha fet una defensa ferma de la taula de diàleg, penjada des de fa mesos: "Hi haurà sinceritat, diàleg i sense vetos a la taula de diàleg. Com més aviat es reuneixin millor, aquesta taula i una altra de diàleg a Catalunya". Així doncs, ara Illa té pressa per refer ponts, del Govern amb la Moncloa, i a la vegada entre els partits del Parlament. Per això, proposa dues taules i una mirada, aparentment, més calmada: "Farem una oposició lleial i dura, ja aviso, però també constructiva".
El candidat socialista recorda que "qui posa vetos és Esquerra". Darrere d'aquesta declaració d'intencions, no amaga la realitat paral·lela, la política del no: "A la taula es pot parlar d'amnistia, però el camí no és aquest. El camí és el retrobament, acceptar que hi ha molta gent independentista i molta altra que no ho som". Per això, rebutja conceptes com "embat democràtic" que en les darreres hores ha reiterat la CUP o les intencions de Junts de ser combatius amb les aspiracions d'independència des del primer dia de la nova legislatura: "No es tracta de dialogar dos anys i 'si no, embat contra l'Estat'".
Assenyala la CUP
En aquest sentit, el socialista assenyala un culpable principal: "El paper que hem vist de la CUP marcant el perfil conceptual és equivocat, és un partit antisistema i un problema que ja arrosseguem des de la famosa paperera de la història d'Artur Mas". I a tall d'exemple, veu compatible defensar el diàleg i la sentència de l'1-O que ha portat els líders independentistes a la presó: "Estic sempre per la justícia, però la sentència de l'1-O no li veig un punt de venjança. A mi mai m'han agradat plantejaments de revenja".
Per tot plegat, ara sí, Illa descarta "de moment" optar a la presidència de la Generalitat. Identifica dues majories "possibles", una d'esquerres i una independentista. De moment, seguirà liderant l'oposició al Parlament i es reafirma que no serà el candidat a l'alcaldia de l'Ajuntament de Barcelona, l'aposta és Jaume Collboni.
Malgrat tot, el PSC tindrà un paper rellevant en alguns aspectes com, per exemple, el relleu de càrrecs a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, CCMA: "Hi ha un document de 37 pàgines on donem la nostra posició, no ens hi trobaran, si volen sotmetre aquests mitjans". I afegeix: "S'ha de reflotar la CCMA i sobretot Catalunya Ràdio, perquè no reflecteixen el país, hi ha problemes econòmics, s'ha de ser punters en l'aspecte tecnològic". La direcció de la CCMA, ara en mans de Junts, passarà a ERC, segons han avançat a ElNacional.cat fonts properes a la negociació entre els dos partits independentistes.