La festa de la Rosa que havia de ser més festiva que mai (amb dos presidents, Pedro Sánchez i Salvador Illa) ha acabat deslluïda per la pluja i per l'absència del president del govern espanyol. Sánchez no ha fet acte de presència a la Pineda de Gavà precisament per motius meteorològics (l'acte ha estat a punt de suspendre's) i era un dels grans reclams d'aquest tradicional acte que marca l'inici del curs polític pels socialistes, enguany ja ocupant la presidència de la Generalitat. 

Davant les 10.000 persones que segons l'organització omplien la Pineda, Salvador Illa ha volgut desgranar quins són els seus compromisos al capdavant de la presidència de la Generalitat en un discurs on ha barrejat el català amb el castellà, llengua que ha emprat sobretot per referir-se al paper que vol que jugui Catalunya en el conjunt d'Espanya.

Missatge als barons del PP: "Cap lliçó"

En aquest sentit, un dels seus compromisos, la paraula més emprada per Illa en el seu discurs, ha estat amb millorar Espanya. "Se n'haurien d'alegrar aquells que volen que formem part d'Espanya i alguns s'han posat nerviosos. Tinc el compromís de demostrar que és possible liderar econòmicament Espanya sense abaixar impostos i coses rares que ningú no entén", ha dit en referència a les polítiques fiscals d'alguns governs del PP com el de la Comunitat de Madrid, Andalusia o Balears. En aquest sentit, i enmig de tot l'escepticisme generat (també dins el PSOE) per l'acord entre el PSC i ERC pel nou model de finançament per a Catalunya, que ha dit que defensarà amb "respecte, però amb convicció" davant la resta de comunitats,  Illa ha reiterat el seu compromís amb la "solidaritat": "No donem lliçons, però no ens en donaran aquells que baixant impostos recalamen més recursos", ha insistit el president de la Generalitat que també ha promès treballar per a "millorar l'autogovern", fet que passa per "complir els acords que han fet possible arribar al Govern", en referència als pactes amb els republicans i els comuns. 

 

Polítiques d'esquerres per lluitar contra la ultradreta

El discurs d'Illa ha estat una espècie de renovació de vots amb tot allò que ja havia anat plantejant durant la campanya electoral i també en les seves primeres setmanes com a president. Així, també ha fet referència als valors socialdemòcrates i d'esquerres, en un moment on molts veuen el PSC més situat cap a la dreta. "Que ningú es confongui, renovem el compromís amb els valors d'esquerres, mai havien fet tanta falta com ara les polítiques d'esquerres per lluitar contra els discursos d'odi", ha manifestat, culpant també a les "dretes" de no haver col·laborat a lluitar contra ella i de no haver-los fixat línies vermelles. 

La plana major, reunida

La plana major del partit no s'ha volgut perdre aquest acte. No hi han faltat ni els consellers del Govern, amb Alícia Romero, Albert Dalmau i Núria Parlon i Sílvia Paneque al capdavant, diputats, senadors, alcaldes, regidors, ministres i exministres (entre ells la també exalcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez) o la número 2 del partit, presidenta de la Diputació de Barcelona, alcaldessa de Sant Boi i ara també portaveu dels socialistes catalans, la totpoderosa Lluïsa Moret. José Montilla, l'últim president socialista de la Generalitat també era a primera fila a la Pineda. No han fallat tampoc Pepe Álvarez, Camil Ros i Javier Pacheco, representants dels sindicats. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!