El Govern ha respost, segons el president Salvador Illa, amb "velocitat i diligència" a la crisi provocada per la gota freda que aquest dilluns ha escombrat Catalunya. El cap de l'executiu català ha protagonitzat la seva primera roda de premsa a la Generalitat per valorar "satisfet" la forma com el seu gabinet ha gestionat l'emergència, activant les alertes i emplaçant la població a reduir activitats i mobilitat. "Davant del dubte, màxima precaució", ha reblat. Així mateix, ha anunciat que el Govern aprovarà demà un paquet de mesures per actualitzar els protocols de protecció i civil i per revisar les activitats que es duen a terme en zones inundables, així com per abordar els ajuts a les comarques afectades.
🔴 DANA a València i Catalunya avui, DIRECTE | Alerta al Baix Llobregat i Barcelona, última hora
DANA, superada
El president ha assegurat que els episodis més intensos de la DANA a Catalunya han finalitzat, que es pot donar per "superada" i que s'ha passat de la situació d'alerta a prealerta, per la qual cosa es podran reprendre amb normalitat les activitats que s'havien suspès. Amb tot, ha advertit que la resta de la setmana està previst que continuïn les pluges, ocasionalment intenses, i ha reclamat molta precaució als avisos que puguin transmetre el Govern. Illa ha comparegut al Palau de la Generalitat després de presidir la reunió del comitè de seguiment sobre la DANA, integrat per la consellera d'Interior, Núria Parlón; la consellera de Territori, Sílvia Paneque; la consellera de Salut, Olga Pané; i el conseller de Justícia, Ramon Espadaler; a més de diferents secretaris generals dels respectius departaments i responsables de serveis d'emergències i seguretat.
El president ha explicat que des de dimarts a última hora de la nit ha reunit set cops la comissió de seguiment, i ha celebrat que han fet "una feina eficaç, que ha permès coordinació i garantir una bona comunicació amb els ciutadans".
Zones inundables
Amb tot, ha assegurat que aquest episodi ha permès comprovar la necessitat de millora diferents qüestions, per fer front a la repetició d'aquesta situació en el futur com efecte del canvi climàtic. En concret, ha anunciat quatre acords que demà portarà a la reunió del Consell Executiu. El primer per dotar totes els municipis de plans de protecció civil. Ha explicat que no tots els consistoris en tenen, i que des del Govern se'ls oferirà ajuda perquè en un període raonable de temps i en col·laboració estreta amb les quatre Diputacions tots tinguin un pla de protecció civil a punt i actualitzat.
El segon acord que ha anunciat es refereix a l'actualització dels protocols la protecció civil a Catalunya. Ha explicat que encarregarà a la consellera d'Interior estudiar la millorar dels protocols, els mitjans i, si cal, la legislació per estar a punt per a futures emergències, atès que, a parer seu, "els serveis de protecció civil funcionen bé, però sempre hi ha un espai per millorar".
Ha anunciat, en tercer lloc, que encarregarà a la consellera de Territori que procedeixi a la revisió "de forma exhaustiva" de totes les activitats es fan en zones inundables de Catalunya, per garantir que es duen a terme en condicions de seguretat per a les persones. "El Govern serà estricte en això. Tenim obligació ser-ho. Posarem en marxa els mecanismes jurídic legals pertinents per garantir que les activitats es fan en terrenys que no són inundables", ha advertit, tot i admetre que probablement s'hauran de prendre decisions que no són de "bon grat".
La quarta qüestió que s'abordarà demà al Consell Executiu fa referència als ajuts per donar suport a persones o activitats, que s'han vist afectats pels aiguats d'aquest dilluns a Catalunya, en zones com el parc agrari del Baix Llobregat o territoris Terres de l'Ebre, i fer-ho "en col·laboració, no en competició amb el govern d'Espanya", que ha anunciat mesures en aquest sentit al Consell de Ministre d'aquest dimarts.
Col·laboració amb el País Valencià
Illa ha insistit en l'oferta de col·laboració amb la Generalitat Valenciana per fer front a la situació d'emergència que ha generat la DANA i ha assegurat que aquest oferiment es mantindrà "vigent i actiu" el temps que sigui necessari. "Hi ha molta feina a fer, moltes persones per atendre i moltes viles per reconstruir", ha advertit. En aquest sentit, ha explicat que aquest matí ha arribat al País Valencià un nou contingent de bombers de la Generalitat per rellevar els que han treballat aquest cap de setmana, amb 80 efectius, més unitats canines, que es mantindrà la presència de forenses. "Catalunya estarà amb València fins al final", ha reblat.
En aquest punt, s'ha referit a les protestes que es van registrar diumenge durant la visita dels Reis i els presidents espanyol i del País Valencià a Paiporta, i ha advertit que "l'esperança" en la reconstrucció s'hauran de trobar en les institucions democràtiques. "És en els moments de crisi que hem de defensar més que mai les institucions, el bé comú, la lleialtat. Hem de millorar coses, però la solució no és fer desaparèixer els serveis públics sinó reforçar-los", ha subratllat Illa que ha expressat una "condemna rotunda a tot acte de violència, vingui d'on vingui".
Illa ha començat la seva intervenció expressant l'agraïment als ciutadans de Catalunya per haver seguit en la majoria dels casos les recomanacions del Govern i per actuar amb prudència, amb la qual cosa, ha assegurat, "segur" s'han evitat mals majors. El segon agraïment als servidors públics, per la feina "incansable" de tots els treballadors. I agraïment a la resta d'administracions públiques, alcaldes i alcaldesses -"sé molt bé que són els que estan a primera línia, els més propers a les incidències", ha dit- i també a la bona col·laboració amb el govern d'Espanya i "el tracte fluid i directe" amb els diferents ministeris. "Aquest és el camí, la millor solució, posar sempre per davant la relació institucional".