Castell de Mur és un petit poble de la comarca del Pallars Jussà que aquest dissabte s’ha convertit en notícia perquè ha estat el poble que Salvador Illa ha escollit per fer la seva primera visita municipal com a president de la Generalitat. No ha estat un fet casual que Illa hagi volgut fer aquest gest que té molt de simbolisme, atès que combina elements territorials, polítics, patrimonials i culturals. Castell de Mur és un petit poble de menys de 180 habitants, i s'interpreta que Illa l’ha escollit com a mostra que el president de la Generalitat ho és de tots els catalans, visquin a les grans ciutats, o en petits indrets del país com aquest. El president ha volgut mostrar el seu interès pels municipis més petits i rurals de Catalunya i començar les visites institucionals en una zona allunyada de Barcelona també es pot interpretar com un gest de descentralització i d’atenció a tot el territori català.

Recorregut pel conjunt monumental

Però a més, hi ha una altra dada que destaca de la visita: el PSC no té cap regidor en el consistori, que està format per tres representants d’Esquerra Republicana i dos de Junts. L’alcalde, Miquel López Berga, ha mantingut una trobada amb el president Illa, i els altres membres de l’Ajuntament, el primer tinent d’alcalde, regidor de comunicació, joventut, festes i esports, Darío Albert; el segon tinent d’alcalde i regidor d’obres i serveis, Joaquim Burguesa; la regidora de cultura, promoció econòmica i turisme, Núria Viu, i el regidor d’infraestructures i gestió ambiental, Ramon Salse. La comitiva, a la qual s’ha sumat el delegat del Govern a l’Alt Pirineu i Aran, Josep Castells, ha recorregut el conjunt monumental que rep el nom del poble, un castell medieval, que forma part del patrimoni històric i cultural de Catalunya. Després del recorregut per les instal·lacions de la fortalesa romànica, declarada bé cultural d'interès nacional, el president ha signat el llibre d'honor.

Salvador Illa signa en el llibre d'honor de Castell de Mur (Alba Mor ACN)
Salvador Illa signa en el llibre d'honor de Castell de Mur (Alba Mor-ACN)

 

Visita de Jordi Pujol fa 21 anys

El municipi ha rebut amb certa sorpresa la visita del president de la Generalitat. Feia 21 anys que no es produïa un fet similar, des que el 5 de juliol del 2003 Jordi Pujol va visitar Castell de Mur quan era president. L'alcalde de Castell de Mur, Miquel López, ha aprofitat l'ocasió per traslladar al president les demandes del municipi amb relació a les línies de Molt Alta Tensió (MAT) que es projecten al territori. Segons informa l’ACN, més enllà de la projecció de línies MAT a la comarca i de comentar qüestions relacionades sobre el futur del parc natural del Montsec que afecta directament la zona on es troba Castell de Mur, López també ha destacat la necessitat dels pobles "petits" de tenir el suport de les institucions. "Som ajuntaments amb poc pressupost i ens cal ajuda", ha dit l’alcalde, que s’ha mostrat satisfet per la trobada i confia que el nou cap de l'Executiu estudiarà les seves peticions. "Ha escoltat i ha pres nota, penso que s'ha compromès en poder-hi treballar. Esperem que sigui així", ha conclòs López.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!