No és tan habitual que una imatge monopolitzi les portades de pràcticament totes les capçaleres importants de Catalunya i Madrid, a menys que sigui un afer de gran calat polític o d’abast global. Però aquest dijous 25 de juliol, les fotografies de la trobada del dia abans entre Pedro Sánchez i Pere Aragonès al Palau de la Generalitat ha estat l’escollida per il·lustrar la plana noble de gairebé tota la premsa. No és la mateixa foto a tot arreu, cadascuna pot tenir una intenció editorial que es correspon amb l’enunciat del titular, però l’escenificació de la visita del president del govern espanyol a Palau amb el president en funcions de la Generalitat com a amfitrió, es redueix a les imatges, a manca de declaracions dels protagonistes, que com dirien a Madrid, van fer mutis por el foro.

Un acord que s’accelera i s’aplana

Per uns, com El País o La Vanguardia, la trobada -que tenia com a objectiu públic la certificació dels acords d’investidura que no s’havien complert fins ara, com ara el traspàs de la gestió de l’Ingrés Mínim Vital (IMV), “accelera les negociacions” entre el PSOE-PSC i ERC per a la investidura de Salvador Illa, o dit d’una altra manera, com en el diari dels Godó, les “aplana”. En la imatge escollida per El País, es fa evident la diferència de mires que provoca la diferència d’estatura entre el president espanyol i el català (1,90 contra 1,63). Sánchez mira Aragonès per sobre de l’espatlla, mentre aquest li ofereix la mà, mentre que la imatge de La Vanguardia, més institucional, els dos presidents conversen asseguts, on queda dissimulada la diferència d’estatura.

En canvi, pels tres diaris madrilenys de la política més conservadora afins al PP, el que a ElNacional.cat anomenem el Trio de la Benzina (ABC, El Mundo i La Razón), han escollit la imatge de la trobada entre Sánchez i Aragonès, però posen l’accent en l’enfrontament entre Junts i el PSOE i la inestabilitat de la legislatura, arran de les votacions en contra a les propostes de l'executiu per la senda de dèficit -una gran pedra en el camí dels pressupostos de l’any vinent-, i la reforma de la llei d’estrangeria que els independentistes van fer dimarts al Congrés. L’ABC destaca el pessimisme que regna en el PSOE i assegura que “Ni Illa pot reflotar la legislatura”, una frase que posa en boca "d’una persona important en el partit i en la taula del Consell de Ministres", del que no diu el nom, i que també reconeix que “és el pitjor moment, sens dubte” de les relacions entre Junts i els socialistes.  

El Mundo i La Razón, curiosament, han escollit la mateixa fotografia, una en la que de Sánchez pràcticament tapa Aragonès. El primer, també incideix en la crisi entre Junts i PSOE i assegura que els independentistes van advertir que “no els recolzaria si la seva voluntat és fer Illa president”. El Mundo també afirma que Carles Puigdemont va advertir a Sánchez que seguirà “d’hòstia en hòstia”, posant en boca del líder de Junts la frase del ministre Ernest Urtasun, que va qualificar d’una “hòstia per al govern” espanyol les votacions tombades pels juntaires al Congrés, en una conversa amb el diputat republicà Francesc-Marc Álvaro recollida per un micro obert.

La resolució del Tribunal Suprem

L’altre tema destacat a les portades és la resolució del Tribunal Suprem, que ha demanat al Tribunal Constitucional que tombi l’amnistia per “afavorir als colpistes”, com recull destacadament La Vanguardia en el seu titular principal. La decisió del TS es basa en la creença que la llei vulnera el principi d’igualtat, i per això “ha utilitzat un recurs presentat per un condemnat per un delicte de desordres públics agreujats per uns fets que van passar a Girona l'octubre del 2019, després de publicar-se la sentència del Suprem sobre la causa del procés, consistent en el llançament de pedres contra un dels jutjats”. Però el més destacat, és com qualifica la llei d’amnistia que, segons el TS, beneficia “als colpistes” que es van negar a respectar les institucions “davant els demòcrates”, i recorda que a aquests se’ls va qualificar de “pusil·lànimes” i “botiflers”. La Razón també ha escollit aquest tema com a titular principal de la portada, destacant que segons el TS, la norma “repugna” al dret d’igualtat davant la llei i avisa que està en qüestió “el sistema democràtic”.

'El País' 25
'El País'
'La Vanguardia' 25 CAT
'La Vanguardia' 
'ABC' 25
'ABC'
'El Mundo' 25
'El Mundo'
'La Razón' 25
'La Razón'
'El Periódico' 25 CAT
'El Periódico' 
'Ara' 25
'Ara'
'El Punt Avui' 25
'El Punt Avui'