El 30,4% dels espanyols considera que la immigració és el “principal problema” que té Espanya. És una de les conclusions que presenta l’últim baròmetre del CIS, que també pronostica que en unes futures eleccions generales el PSOE aconseguiria 4,5 punts percentuals més que el PP. Una de les preguntes que planteja el sondeig als enquestats és “Quin és, a parer seu, el principal problema que hi ha actualment a Espanya? I el segon? I el tercer?”. D’entre les 4.027 trucades que ha fet l’institut demoscòpic, el 9,4% dels enquestats situa la immigració com a primer problema, el 12,8% com a segon i el 8,2% com a tercer. En total, el 30,4% dels espanyols. Un de cada tres. La preocupació per la immigració ja va créixer el passat mes de juliol, quan es va situar en quarta posició i era considerat un dels tres grans problemes pel 17% dels enquestats: ho creia gairebé dos de cada deu espanyols. Prèviament, entre el maig i el gener, la immigració havia anat fluctuant entre el setè i el novè problema pels espanyols, sempre per sota del 12%.

Aquest baròmetre del CIS, amb un treball de camp fet entre el 2 i el 6 de setembre, arriba en plena crisi migratòria a l’Estat per l’arribada de menors estrangers a les Illes Canàries. De fet, és el primer sondeig que pot calibrar l’impacte dels moviments que hi va haver el juliol per abordar aquesta qüestió. El govern espanyol va impulsar la reforma de l’article 35 de la Llei d’Estrangeria per establir que l’acollida de menors fos obligatòria per a les comunitats autònomes. Tanmateix, el vot en contra de Junts, el PP i Vox ho va impedir. Els juntaires van oposar-s’hi perquè també repartia menors migrants a Catalunya, cosa que, segons va argumentar Míriam Nogueras, “encara tensava més” Catalunya. La situació no s’ha resolt i el PSOE i el PP continuen vigilant-se de reüll: a finals d’agost, Pedro Sánchez va oferir 50 milions a les Illes Canàries i va insistir en la reforma de la llei d’estrangeria, mentre que fa una setmana Alberto Núñez Feijóo va segellar un acord  amb el president canari, Fernando Clavijo, per fer front a la crisi migratòria.

Segons el CIS, el podi dels principals problemes existents per als espanyols el completen els problemes polítics en general (el 20,6%) i l’atur (el 20,1%). Tots dos també van ser presents a l’últim baròmetre, publicat el juliol. L’atur preocupava el 26,5% dels enquestats, seguit dels problemes polítics (20,7%) i de la crisi econòmica (19,8%), que ara ocupa la quarta posició.

Un dels tres principals problemes per sis de cada deu votants de Vox

El CIS també permet radiografiar les posicions en aquesta qüestió en funció del record de vot de les passades eleccions del 23-J. Els més preocupats per la immigració són els votants de Vox: un de cada cinc (el 21,5%) considera que és el principal problema i sis de cada deu (el 58,5%) el situa entre les tres principals preocupacions. Entre les files del PP, la immigració també és, de lluny, el principal problema: el 36,6% dels enquestats que va votar Alberto Núñez Feijóo el juliol del 2023 creu que se situa en les tres primeres places, catorze punts per sobre de les següents inquietuds. El tercer lloc l’ocupen els votants de Junts per Catalunya, amb xifres pròximes a les del PP: és un dels tres principals problemes pel 34,1%.

Les dades són lleugerament diferents en el cas del PSOE. El 23,7% dels votants socialistes el 23-J (tretze punts menys que el PP) situen la immigració en el podi dels principals problemes d’Espanya, però la immigració també és per ells (per poc) la preocupació més gran. En canvi, la immigració desapareix com a principal problema entre els votants de Sumar i d’ERC. El situen entre els tres primers problemes el 13% i el 16,1% dels electors, respectivament, però els votants de Yolanda Díaz i de Gabriel Rufián posen per sobre, entre altres qüestions, l’habitatge, les desigualtats, l’ocupació, la crisi econòmica o els problemes polítics en general.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!