Els escons independentistes buits de Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i Toni Comín a l'Eurocambra plantegen un cas "extremadament difícil" als tribunals de la Unió Europea de Luxemburg per la "sensibilitat política" que l'envolta. És la lectura de dos experts en dret europeu i immunitat europarlamentària entrevistats per l'ACN.
Ambdós alerten que la imminent sentència del tribunal de Luxemburg sobre l'estatus d'eurodiputat i la immunitat de Junqueras tindrà repercussions més enllà de l'afer català, especialment en el sistema electoral del Parlament Europeu.
D'altra banda, un d'ells veu "legalment correcte" tombar la condemna a Junqueras si es confirma l'opinió de l'Advocat General, mentre que l'altre creu que la Comissió Europea hauria de "cridar l'atenció" a Espanya en cas d'incompliment si el dictamen és molt clar.
El Tribunal de Justícia de la UE ha de decidir dijous si Junqueras tenia condició d'eurodiputat i immunitat just després de les eleccions europees i si el Tribunal Suprem estava obligat a alliberar-lo per jurar la Constitució i assumir el mandat com a membre del Parlament Europeu.
Sobre aquest punt, el professor de Dret Constitucional Comparat de la Universitat de Maastrich, Sascha Hardt, assegura que el tribunal és "molt independent", però reconeix que també és "conscient políticament" i que, per això, intentarà trobar un "delicat equilibri".
"Estic segur que el TJUE sent la pressió política d'aquest cas", defensa l'alemany. Per la seva banda, el professor de dret europeu de la Universitat d'Anvers i la Universitat de Nijmegen, Henri de Waele, també creu que el TJUE intentarà mantenir-se "el més diplomàtic possible" i prendre una decisió "equilibrada", però que no podrà "satisfer a tothom".
Una sentència desfavorable pot "decebre a la gent de Catalunya" que, per a l'holandès, és "força europeista" i perdria "legitimitat" en altres regions on puguin sentir que el TJUE s'ha posicionat "massa" a favor dels estats. Per contra, Waele creu que si dóna la raó a Junqueras "algunes capitals amb problemes similars" a Madrid es podrien molestar.
Seguirà el TJUE a l'Advocat General?
En la primera fase judicial del cas Junqueras, l'Advocat General de la UE va concloure que el mandat d'eurodiputat el donen només les urnes i que els estats no poden obstaculitzar aquest dret amb requisits addicionals com el jurament de la Constitució. També va obrir la porta a reconèixer la immunitat europarlamentària abans de la sessió inicial del Parlament Europeu i va defensar que és la cambra qui té el poder únic per aixecar aquesta protecció.
Tanmateix, no va entrar a valorar si el Suprem havia d'alliberar "automàticament" Junqueras per jurar la Constitució. De fet, va concloure que no tenia sentit que el TJUE resolgués aquesta qüestió perquè l'afectat ja ha sigut condemnat en ferm a presó, però veia rellevant saber si tenia immunitat quan es va dictar la sentència del 'procés' el 14 d'octubre.
Sentència "imprevisible"
"Honestament, no sé en quina direcció anirà la seva sentència", afirma Hardt, recordant que l'Advocat General es pot permetre aquesta opinió perquè sap que no és vinculant i no tindrà conseqüències polítiques directes mentre que la sentència del TJUE "en tindrà absolutament". Per a Waele, l'opinió és "força atrevida" i "dubta" que el TJUE arribi a "una conclusió idèntica".
Malgrat destacar que és "molt difícil predir" què decidiran els magistrats europeus, Hardt creu que el TJUE pot estar d'acord amb l'Advocat General en què el mandat dels eurodiputats comença amb la proclamació dels resultats perquè "comportaria una harmonització arreu d'Europa".
Però, també veu "forts arguments" per no seguir l'Advocat General perquè la llei electoral europea del 1976 diu "literalment" que l'inici del mandat comença el dia de la sessió de constitució de l'Eurocambra, el 2 de juliol. "És un 50/50", avisa.
A la recerca d'una "punt mitjà"
En aquest punt, els experts coincideixen a senyalar que el TJUE intentarà trobar un "punt mitjà" entre la solució que dóna l'Advocat General i la que defensa Espanya.
Hardt veu "poc probable" que el tribunal faci una sentència totalment "dòcil" per Espanya negant la condició d'eurodiputat i la immunitat a Junqueras, a més de no mullar-se sobre el seu alliberament. Segons l'alemany, una sentència completament negativa per al líder d'ERC no resoldria els "problemes detectats" entorn de les eleccions europees.
Si bé insisteix que són meres especulacions, Hardt espera que el tribunal resolgui en algun dels següents sentits: o segueix l'Advocat General afirmant que Junqueras tenia immunitat abans del 2 de juliol, però no es pronuncia sobre la qüestió "sensible" dels requeriments addicionals, o bé diu que el mandat i la immunitat comencen amb la primera sessió del 2 de juliol, però que el jurament de la Constitució no pot condicionar l'accés al càrrec.
"Això deixaria oberta la qüestió de si les autoritats espanyoles haurien d'haver demanat a l'Eurocambra l'aixecament de la immunitat després del 2 de juliol", apunta aquest especialista en immunitat europarlamentària, preguntat sobre la sentència del 14 d'octubre que condemnava a Junqueras.
També Waele pensa que el TJUE intentarà trobar un "equilibri" o ser "ambigu" per deixar cert marge a Espanya, per exemple, dient que Junqueras era eurodiputat, però que Espanya podia imposar "limitacions proporcionades" a la immunitat.
A diferència de l'Advocat General, Waele no creu que el TJUE doni la competència exclusiva al Parlament Europeu per decidir sobre la immunitat. "Es podria sentir com una revolució constitucional massa a favor de la UE i en detriment dels estats membre", avisa.
L'escull de la Constitució
Pel que fa a l'escull de la Constitució, Hardt creu que el lletrat de la UE té "molta raó" quan diu que l'obligació de jurar la Constitució espanyola va contra "la mateixa idea del sufragi universal directe". Waele tampoc creu que el TJUE estigui "disposat" a dir que no es pot ser eurodiputat si no es jura la carta magna. "La llei europea no funciona així", remarca.
Tot i això, Waele veu probable que el TJUE li digui a Espanya que pot mantenir aquesta pràctica mentre sigui "purament simbòlica" i sense "valor vinculant".