La irrupció de Vox al Parlament ha suposat un daltabaix profund a la cambra catalana i als partits independentistes. Els comuns estan decidits a neutralitzar, en la mesura del possible, l'acció dels onze diputats d'ultradreta. En virtut del pacte antifeixista rubricat durant els primers compassos de la legislatura, aquestes formacions s'han submergit en la recerca de la cobertura legal necessària per impedir que dels vuit senadors que ha de designar el Parlament un sigui de Vox. La via triada és la fórmula Imperiali, una variant de la llei d'Hondt.

Aplicant aquest sistema de càlcul als resultats del 14-F, el repartiment de senadors seria el següent: 3 per al PSC, 3 per a ERC i 2 per a Junts per Catalunya. Així ho ha aprovat la Junta de Portaveus, reunida aquest dimarts al migdia. La proposta l'ha exposat la portaveu d'ERC Marta Vilalta i ha comptat amb l'aval dels republicans, Junts, la CUP i els comuns. La decisió ha encès la trobada i ha topat amb l'oposició frontal ―i insuficient― del PSC, el PP, Cs i els principals afectats, Vox

diputats vox parlament   pau de la calle
Els diputats de Vox al Parlament / Pau de la Calle

L'escletxa

El cert és que ni el reglament del Parlament ni tampoc la llei específica que regula la designació dels senadors no fixen quin mètode ha de fer servir la Junta de Portaveus per distribuir els senadors. Només s'explicita que ha de ser proporcional. Aquesta és l'escletxa que han aprofitat els grups del bloc sobiranista promotors del cordó sanitari a Vox, que han vist com el PSC se'n despenjava amb l'argument de no alimentar el victimisme de la ultradreta ni sentar precedents que donin peu a silenciar minories. Independentistes i comuns han criticat que els socialistes hagin incomplert el decàleg antifeixista subscrit a l'inici de la legislatura. 

En qualsevol cas, i per bé que Vox amenaça d'anar al TC, totes les fonts coincideixen que difícilment una impugnació pugui tenir recorregut

La CUP també perd un senador

Serà la primera vegada que la cambra catalana adopti aquest mecanisme per repartir els vuit senadors autonòmics que li toca enviar a la cambra alta. Habitualment s'ha fet servir el sistema de restes majors i, en alguna ocasió, s'han assignat a partir de la llei d'Hont. Si s'apliqués qualsevol d'aquests dos càlculs, s'hauria d'haver assignat un dels senadors a Vox.

Amb restes majors n'haurien tocat 2 al PSC, 2 per a ERC, 2 per a Junts, un per a Vox i un per a la CUP. Els anticapitalistes han renunciat a tenir senador per barrar el pas a la ultradreta. Amb d'Hondt, n'haurien estat 3 per al PSC, 2 per a ERC, 2 per a Junts i un per a Vox. Per evitar-ho, s'ha optat per la variant Imperiali. 

La "imperial estafa" de Vox

Els grups contraris a l'aplicació d'aquesta eina qualifiquen l'actitud del bloc sobiranista de totalitària i lamenten que és antidemocràtica. En aquests termes s'han expressat els portaveus de Cs, el PP i el PSC. Malgrat discrepar-ne, però, no han volgut anar més enllà i descarten anar als tribunals per revertir la decisió. De fet, ni tan sols els lletrats s'han pronunciat al respecte. 

Qui sí que ha anunciat una ofensiva judicial és el grup afectat. Com ja va avançar la setmana passada, el portaveu de Vox ha explicat que el seu grup recorrerà al Tribunal Constitucional per reivindicar el seu dret electoral a obtenir un senador autonòmic, un cop esgotat tot el recorregut a la cambra. En paral·lel, estudiaran possibles querelles per prevaricació contra els membres de la Mesa que ho avalin. Han batejat la decisió "d'imperial estafa". 

 

A la imatge principal, els diputats de Vox al Parlament / Pau de la Calle