La Plataforma per la Defensa de la Rumba Catalana ha advertit al govern espanyol que no renunciaran a la nomenclatura de 'catalana' en la candidatura per declarar aquest gènere musical Patrimoni Cultural i Immaterial de la Humanitat per la Unesco, tot i les traves del Ministeri de Cultura. "Malgrat la recomanació del ministeri a no fer ús del terme 'catalana' amb el propòsit de buscar l'aprovació de les altres comunitats autònomes, la nostra determinació és ferma i no cedirem a renegar de la nostra identitat, a pesar de totes les dificultats i contratemps que això suposi", ha assegurat l'entitat en un comunicat. És per això que la plataforma ha demanat una reunió amb els tècnics del ministeri i amb l'executiu espanyol "per a poder presentar l'expedient Unesco ja acabat, exposant el que és culturalment i musicalment la rumba catalana".
"La nostra postura en aquest aspecte és rotunda i inamovible, perquè seria renegar del que som, d'on venim i cap a on anem", ha assegurat l'entitat en l'escrit, que ha insistit que no estan disposant a renunciar i alterar "el llegat" de figures com Pere Pubill Calaf 'Peret', creador de la rumba catalana, Josep María Valentí 'El Chacho', el primer gitano que va introduir el piano, i Antonio González 'El Pescadilla'. "Una herència musical i cultural que ja forma part de l'ADN dels gitanos catalans i ens representa", han exposat.
Preocupació per "l'actitud" dels tècnics del Ministeri de Cultura
Des de la plataforma han assenyalat que fa un any que preparen aquesta candidatura per a portar la rumba catalana a la Unesco i que els "preocupa" l'actitud dels tècnics del ministeri. Segons l'entitat, han mostrat "una actitud exacerbada" i de "mal entès patriotisme, enterbolint el que per a molts és motiu d'alegria i celebració". "La cultura no és una eina de divisió per al poble, no és una moneda de canvi, ni una campanya electoral. La cultura no ha de ser un estendard de guerra, ni ha de cedir a xantatges. La cultura és enriquiment i no podem permetre'ns perdre-la o diluir-la per qüestions nacionalistes o polítiques", han reivindicat.
L'objectiu de la Plataforma per la Defensa de la Rumba Catalana
En aquest sentit, han apuntat que tenen un objectiu clar, que és aconseguir declarar la rumba catalana "patrimoni de tots i per a tots". "Immaterial i atemporal. Digna i lliure. És la rumba dels nostres avis, dels nostres pares i volem que sigui la rumba dels nostres fills i nits. I que es recordi com el que és: la nostra rumba catalana, la de tots", han defensat.