Els promotors de la iniciativa popular (ILP) per declarar la independència de Catalunya al Parlament no es rendeixen i han demanat reunir-se amb Junts, ERC i la CUP per aconseguir tramitar-la, tot i que la Mesa de la cambra catalana congelés la seva tramitació fa unes setmanes. Tot i el precedent contrari del Tribunal Constitucional que no permet el Parlament de debatre sobre aquesta qüestió, el secretari general de Solidaritat Catalana per la Independència, David Folch, ha fet públic les seves intencions després de reunir-se aquest dimarts amb el president del Parlament, Josep Rull, i la secretària primera, Glòria Freixa. 

Esperen poder celebrar les reunions durant aquestes setmanes, i també n'han demanat a la CUP "per cortesia", tot i que no formin part de la Mesa. La tramitació de la ILP es troba congelada des del passat 27 de desembre, a petició dels mateixos impulsors, adduint que abans volien reunir-se amb Rull i amb grups parlamentaris.

La mateixa ILP que de l'anterior legislatura

La ILP registrada és exactament la mateixa que ja van presentar el febrer d'aquest any, en l'anterior legislatura, que va ser admesa a tràmit per la Mesa, però el TC va anul·lar aquest acord. En aquest sentit, David Folch s'ha mostrat indiferent a una altra resposta contrària del tribunal: "Se'ns en fot absolutament. No ens preocupa en absoluta el que digui el Tribunal Constitucional; que digui el que vulgui", ha assegurat.

El secretari general de Solidaritat Catalana ha recordat que, en la passada legislatura, va tirar endavant amb el vot a favor de Junts i la CUP i l'abstenció d'ERC. "Nosaltres tenim l'obligació d'intentar parlar amb Esquerra i convèncer que votin que sí", ha apuntat. D'altra banda, els promotors defensen que la ILP "no és una jugada mestra" ni serà "amb el que farem la independència", però afegeixen que permet "que se'n torni a parlar" i posar propostes damunt la taula.

Quan el Constitucional va avançar la sentència en la qual suspenia la ILP en la passada legislatura, s’indicava que el tribunal “descarta, en primer lloc, l'al·legat del lletrat del Parlament de Catalunya en el fet que impugnar l’acord de la Mesa és inidoni". El Tribunal considerava que “d'acord amb la doctrina constitucional aplicable, l'acord parlamentari compleix amb les condicions exigibles a les resolucions que poden impugnar-se per aquesta via. Això és així – hi afegeix- perquè els efectes que desplega l'acord d'admissió de la iniciativa legislativa popular tenen rellevància ad extra de la Cambra i al marge de la tramitació parlamentària de la iniciativa”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!