El pacte antifeixista signat al juliol per PSC, Junts, ERC, comuns i la CUP està en el punt de mira després que en el debat de política general, el partit de Carles Puigdemont s'abstingués en una proposta de resolució presentada per Aliança Catalana en el debat de política general. En aquell document un dels punts que es recollia era "no normalitzar ni legitimar l'acció política de les formacions d'extrema dreta", que inclou "evitar que prosperin les seves iniciatives". Amb l'abstenció de Junts i el vot en contra de tota la resta de l'arc parlamentaria a banda del sí de les dues diputades d'AC, la iniciativa quedava lluny de prosperar però la resta de signants van denunciar que s'havia vulnerat el pacte en no votar en contra de la proposta de resolució. Després d'una reunió aquest dimarts al Parlament per tractar el nou escenari, ara han demanat una reunió amb el grup parlamentari per resoldre la qüestió.

 "És el desig compartit de la Comissió que el pacte funcioni i que segueixi comptant amb totes les forces signants, però això suposa aclarir els compromisos adquirits i que aquests es compleixin", afirmen les entitats antifeixistes, segons recull l'ACN, i per això, han demanat una reunió a la direcció del grup parlamentari de Junts per "aclarir" la situació.

Un cordó sanitari trencat?

Hores abans del debat de política general es va debatre a la Mesa si s'havia de votar o no la proposta de resolució d'Aliança Catalana sobre restituir la independència de la DUI del 2017 i implementar la llei de transitorietat. La majoria independentista de Junts i ERC en aquest organisme va tombar les peticions de PSC i Vox. Posteriorment, ERC hi va votar en contra i Junts es va abstenir. Minuts després que s'acabés el ple, ERC va denunciar en un comunicat que Junts s'hagués abstingut en un text d'Aliança Catalana i trenqués d'aquesta manera "el pacte antifeixista subscrit en campanya electoral i a l'inici de la legislatura. 

Les votacions en el debat de política general van obrir un conflicte entre Junts i ERC. Els segons van portar a votació la defensa del referèndum d'autodeterminació, que va caure al Parlament per la pèrdua de la majoria independentista, igual que la proposta de Junts on, enlloc de demanar una nova consulta, volia que el Parlament constatés que hi ha hagut fins a 24 votacions sobre aquesta qüestió en els últims anys a la cambra catalana que han prosperat. Junts es va abstenir en la votació de la proposta d'ERC, segons Laura Borràs perquè "posava en risc" el llegat de l'1-O, mentre que ERC va votar a favor de la de Junts. 

"No normalitzar a l'extrema dreta"

A banda d'evitar que prosperin les iniciatives de l'extrema dreta al Parlament, el document del pacte també recull altres mesures per no normalitzar-la. Entre aquestes hi ha no subscriure cap iniciativa parlamentaria conjunta amb aquestes formacions, evitar buscar el seu acord  per a tombar o fer prosperar iniciatives, no convocar-los quan es facin trobades de treballs, o impedir des de la Mesa del Parlament i de les comissions que els discursos dels diputats de la ultradreta es criminalitzi a la immigració.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!