El jutjat d'Instrucció número 1 de Barcelona, que investiga els pagaments del Barça a qui va ser número dos dels àrbitres, José María Enríquez Negreira, ha imputat per un presumpte delicte de blanqueig de capitals la parella del col·legiat, Ana Rujas. Aquesta decisió es produeix després que la Guàrdia Civil trobés tres milions d'euros en els comptes de la companya sentimental d'Enríquez Negreira, una xifra de la qual, ara per ara, es desconeix l'origen, i que, aparentment, “no estaria justificada per la seva feina i el seu patrimoni”.
El jutge Joaquín Aguirre ha atorgat a Rufas la categoria d'investigada per un presumpte delicte de blanqueig de capitals, i serà cridada a declarar per explicar d'on provenen els ingressos que la parella de Negreira va tenir entre el 1992 i el 2013 de tres milions d'euros. La troballa dels 3 milions acumulats per la parella de l'exdirigent arbitral cobra rellevància perquè les dates dels pagaments del conjunt culer coincideixen en gran part amb el període de temps en el qual la dona va acumular aquesta fortuna. També perquè fins ara no se li havien trobat grans quantitats de diners a Enríquez Negreira o el seu entorn.
L'informe acusatori de la Guàrdia Civil contra el Barça
En un informe publicat tot just fa unes setmanes, la Guàrdia Civil concloïa que el Barça no va pagar a José María Enríquez Negreira per assessorament d'àrbitres, i que no quedava acreditat que els 7,5 milions d'euros pagats entre el 2001 i el 2018 pel FC Barcelona a l'exvicepresident del Comitè Tècnic d'Àrbitres (CTA) i al seu fill Javier Enríquez Romero “tinguessin com a finalitat la realització d'uns suposats assessoraments en matèria arbitral”.
Els investigadors consideraven “anòmal” i “incongruent” que el Barça pagués a Negreira “per garantir que les decisions d'aquests estaments fossin neutrals”, i que tenint en compte que la competició hauria de ser neutral, no estaria justificada una transacció econòmica amb origen en un club. L'Institut Armat també veia irregularitats en què una part dels ingressos rebuts, “s'extreien mitjançant xecs al portador”, que no permetien conèixer a qui anaven destinats, i que no constava cap “contracte subscrit” entre el FC Barcelona i l'exvicepresident del CTA o el seu fill, ni amb cap de les seves societats.
Els agents asseguren que tampoc consta que es fes ús d'aquests informes arbitrals. Així ho va reconèixer l'exentrenador blaugrana Ernesto Valverde, que va declarar que “tenia coneixement” de l'existència dels informes, però que “no recordava que se li oferissin o els posessin a la seva disposició”.