Iñaki Urdangarin, el cunyat del rei, ha obtingut des d'aquest dimecres la llibertat condicional, amb la qual ja no haurà de rendir comptes a la presó alabesa de Zaballa com feia fins ara. Fonts del Departament basc de Justícia han confirmat que el Jutjat de Vigilància Penitenciària situat a Bilbao li ha concedit la llibertat condicional, amb el que se suspèn la condemna de gairebé 6 anys de presó que complia pel cas Nóos.  La Junta de Tractament de la presó va ser la que va proposar concedir-li la llibertat condicional una vegada assolits dos terços de la condemna. Però l'última decisió ha correspost a la magistrada Ruth Alonso, al capdavant de Vigilància Penitenciària. En la seva resolució ha pesat el bon comportament d'Urdangarin, el seu ús com a consultor en el despatx vitorià Imaz&Asociados i haver superat un pioner programa per a presos per delictes econòmics denominat Pideco. Poc més de 70 condemnats en tota Espanya ho han emplenat. No obstant això, des del mes de juny passat Urdangarin ja no dormia a la presó alabesa, perquè va quedar eximit de pernoctar quatre nits per setmana pel seu bon comportament i el compliment de les seves obligacions. 

Condemna

Urdangarin va ser condemnat a 5 anys i 10 mesos per malversació, prevaricació, frau a l'Administració, dos delictes fiscals i tràfic d'influències en el cas Nóos. Va ingressar l'1 de març de 2021 a la presó provincial d'Àlaba, on havia d'anar a dormir de dilluns a dijous en règim obert fins a juny.  Anteriorment, va estar en el Centre d'Inserció Social (CIS) d'Alcalá de Henares (Madrid), a la presó de dones de Brieva (Àvila) i també va acudir a Pozuelo de Alarcón (Madrid) per a fer labors de voluntariat en una ONG d'atenció a persones amb discapacitat. Urdangarin va sol·licitar el seu trasllat a la presó alabesa, situada a uns 14 quilòmetres de Vitòria, per l'arrelament amb la ciutat, de la qual és natural i en la qual viuen la seva mare i diversos dels seus germans.

En els darrers mesos, únicament havia de complir amb un control setmanal i presentar-se a la presó o trucar per telèfon si es trobava fora de Vitòria, a més de seguir amb el programa per a condemnats per delictes econòmics i mantenir la seva activitat professional en el despatx d'advocats de Vitòria on treballa com a consultor des de fa un any, el març de 2021. Precisament en aquest despatx, va ser on va conèixer a Ainhoa Armentia, la dona amb la qual se l'ha relacionat les darreres setmanes. Les fotografies que es van publicar després que l'11 de gener fos vist amb ella passejant de la mà a la platja de Bidart (França) van provocar l'anunci de la "interrupció matrimonial" entre Urdangarin i la infanta Cristina de Borbó. D'altra banda, també ha transcendit que ha iniciat unes pràctiques no remunerades com a entrenador en la secció d'handbol del F.C.Barcelona, on havia estat una estrella.