Entre la llarga llista d'espiats pel programa Pegasus es troba el diputat d'EH Bildu, Jon Iñarritu. El representant de Bildu al Congrés va col·laborar amb la investigació de Citizen Lab sense saber fins que es va destapar l'escàndol l'abast de la xarxa d'espionatge. Iñarritu considera que des de l'Executiu de Pedro Sánchez no està reaccionant amb la celeritat i la contundència que un escàndol d'aquesta magnitud requereix. Reacció a banda, el diputat ha assenyalat que la responsabilitat, en última instància, recau sobre el govern espanyol. "O això es feia sota el mandat del govern espanyol o, igualment greu, una part dels serveis secrets anava per lliure, que encara és pitjor", ha plantejat Iñarritu i ha afegit: "La incògnita està allà i és el govern espanyol qui ho ha d'esclarir". Que aquest espionatge massiu se sabés o no des de l'Executiu no excusa, als ulls del diputat. "El govern espanyol és responsable per acció o omissió", ha sentenciat en una entrevista a Aquí Cuní.
Mentre no dubte de la responsabilitat del govern espanyol, tampoc ho fa del fet que tot plegat s'ha produït sense autorització judicial. "Estic convençut que no ha pogut haver-hi una autorització judicial per espiar telèfons de càrrecs públics, en aquest cas, diputats o advocats en exercici", ha exposat. També s'ha mostrat reticent a creure que hi ha hagut autorització judicial per espiar una quantitat tan gran de representants polítics. On no té dubtes és que el programa Pegasus va infectar aquests telèfons a voluntat de l'Estat espanyol. "No crec que Guinea Bissau o Nova Zelanda tenen interès a saber assumptes polítics meus", ha apuntat el diputat.
Iñarritu reconeix que la relació amb el govern espanyol ha quedat malmesa pel CatalanGate. "Les confiances polítiques estan trencades. Tu no et pots fiar d'algú que presumptament t'està espiant mentre estàs acordant amb ell", ha afirmat. Tot plegat aboca la formació de la qual és membre a una situació complicada al Congrés. Davant de la pregunta sobre com afecta aquest cas d'espionatge a l'actuació de Bildu a la cambra. "Nosaltres no anirem en contra de mesures que beneficien la societat basca i a la resta de l'Estat. Ara bé, haurem de parlar amb el govern espanyol de tot aquest escàndol i veure com encaixem això", ha explicat Iñarritu. "No volem que aquest govern se'n vagi en orris, li demanem que actuï i no miri a una altra banda"
Col·laboració amb Citizen Lab
Iñarritu ha explicat com va arribar a col·laborar amb la investigació de Citizen Lab. "Fa un any vaig rebre una trucada per si volia comprovar el meu telèfon i al cap d'una setmana vaig tenir els resultats, com si fos la covid, resulta que era positiu", ha detallat. Des d'aquell moment, els investigadors van demanar al diputat de Bildu si volia col·laborar amb la investigació, una oferta que va acceptar. Va participar en entrevistes i va signar un document de confidencialitat. "Mentre es feia la investigació sol·licitaven que no es fes públic res, no van dir-me qui més dels meus companys havien donat positiu. Em vaig assabentar la setmana passada", ha afirmat.
El telèfon d'Iñarritu va ser infectat durant uns dies de l'any 2020. Segons recorda el diputat, aquella setmana no tenia cap acte destacat: "La veritat, va ser una setmana tediosa i avorrida al Congrés". D'ençà que va saber que el seu telèfon havia estat espaiat, va anar a comprar-ne un de nou el mateix dia, segons ha detallat.