El diputat d'EH Bildu Jon Iñarritu, després de llegir la interlocutòria del jutge Joaquín Aguirre, que ara investiga l'expresident de la Generalitat Artur Mas, excàrrecs de CDC com Elsa Artadi i Víctor Terradellas, el cap de l’oficina de Carles Puigdemont, Josep Lluís Alay, l’advocat de Puigdemont, Gonzalo Boye, i el periodista Carles Porta, entre altres, s'ha quedat d'allò més sorprès. Concretament, després de veure què diu el sisè punt que exposa el magistrat on insinua que a Pedro Sánchez el va fer president Vladímir Putin.
En un missatge al seu compte d'X (antic Twitter), el diputat basc no ha pogut amagar la seva sorpresa i ha indicat: "Si durant anys la dreta política i mediàtica en la seva teoria de la conspiració denunciava que José Luis Rodríguez Zapatero va ser president gràcies al Marroc després de l'11-M, ara Aguirre copia la tesi en una interlocutòria". El text del jutge diu, literalment, que "la ingerència russa al procés va començar, casualment, el mateix dia en què es va signar la sentència de l'anomenat cas Gürtel [...]. Aquesta sentència va fer caure el govern del Partit Popular presidit per Mariano Rajoy i va donar entrada al govern a una coalició liderada pel PSOE juntament amb altres partits polítics de tall marcadament independentista". Segons Aguirre, aquesta "coincidència històrica marcaria lʼesdevenir de la investigació judicial de la ingerència russa tal com després es veurà".
"Delirant"
Qui també es fa creus d'aquesta interlocutòria és l'advocat Gonzalo Boye, que també està investigat pel jutge Aguirre. L'advocat comparteix el mateix fragment de la interlocutòria que ha publicat Iñarritu i diu: "Delirant, la trama russa era del PSOE?". L'advocat no s'ho pot creure.
En total, Aguirre investiga en aquesta nova peça onze persones: Artur Mas, Víctor Terradellas, Elsa Artadi, Jordi Sardà, Natàlia Boronat, Zeus Borrell, Miquel Casals, Carles Porta, Aleksander Dmitrenko, Josep Lluís Alay i Gonzalo Boye. A més, un cop finalitzada la part essencial d’instrucció d’aquesta nova peça, demanarà a l’òrgan superior competent poder investigar els aforats Carles Puigdemont i Francesc de Dalmases, tots dos diputats al Parlament. En paral·lel, segueix la peça sobre la malversació de fons públics, prevaricació i tràfic d’influències en la concessió de subvencions públiques per la Diputació de Barcelona, el Departament de Presidència, l’Agència Catalana de Cooperació i Desenvolupament i l’Ajuntament de Barcelona a les entitats Fundació CATMÓN i l’Associació IGMAN. Aguirre també demana en qualitat de testimoni el clonat dels telèfons mòbils que la Guàrdia Civil va fer als investigats David Madí, Xavier Vendrell, Oriol Soler i Josep Lluís Alay.