Jon Iñarritu ha defensat l'aprovació de la llei d'amnistia en representació d'EH Bidu aquest dijous al Congrés. La posició del seu partit sempre ha estat obertament favorable a la llei d'amnistia, tanmateix, la seva intervenció ha tingut un element que ha sorprès: ha parlat en català. Gran part de la seva intervenció ha estat en castellà i euskera, però l'ha finalitzat en català. "Ara per acabar ho faré en català, perquè voldria enviar un missatge als amics catalans, d'ERC, de Junts, però també a tots els catalans", ha afirmat.

🔴 Llei d'amnistia, DIRECTE | Votació i última hora de l'aprovació al Congrés avui

"L'amnistia és una resposta necessària davant la repressió patida per tots aquells exiliats, empresonats, multats i condemnats que han lluitat pacíficament pel dret a l'autodeterminació", ha exposat Iñarritu, el qual ha citat Lluís Companys en el seu discurs: "tots els pobles tenen el dret a decidir el seu destí". El diputat basc ha defensat que aquest principi del dret a decidir és una lluita compartida entre independentistes bascos i catalans. 

Tot i celebrar i defensar la llei d'amnistia, Iñarritu ha destacat que el conflicte català no està respost. "És cert que el conflicte polític continua sense resoldre's i a sobre la taula. Sapigueu que des de l'independentisme basc sempre estarem donant suport a una solució a la vostra causa, ja que també és la nostra causa", ha sentenciat. 

Votació de la llei d'amnistia

El darrer debat de la llei d'amnistia als encausats del procés ha començat aquest dijous puntualment a les nou del matí al Congrés dels Diputats. Els diputats han arribat a l'hemicicle enmig d'una notable expectació mediàtica, però tranquil·litat gairebé total a l'exterior de la cambra. A la tribuna de convidats s'hi han aplegat diversos representants de l'independentisme, com Oriol Junqueras, futur beneficiari de la norma. Si no hi ha imprevistos d'última hora, els 178 diputats de la majoria de la investidura s'imposaran avui als 172 que sumen els grups contraris a la llei: PP, Vox, UPN i CC. Es preveu que el debat d'aquest dijous duri una hora i mitja i acabi amb una votació per crida que es prolongarà una mitja hora.

Un cop superades les intervencions, i fruit d'una petició del PP, els diputats votaran un a un en veu alta i per crida, fet que allargarà aquest pas una mitja hora. Acabada la votació, la norma quedarà aprovada i a l'espera de ser referendada pel rei Felip VI i publicada al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!