Preguntar per una cosa i que et responguin per una altra que no té gairebé res a veure. Això és el que li ha passat al diputat Jon Iñarritu (EH Bildu), perplex per la resposta rebuda davant una qüestió formulada al Congrés dels Diputats adreçada al govern espanyol.

Davant dels escàndols successius pels pronunciaments de diversos grups de militars de dubtós encaix democràtic, el diputat va entrar a registre, el passat 23 de desembre, una pregunta en la qual no es preguntava pels posicionaments de militars retirats, sinó pel posicionament d’un grup de militars en actiu, integrat per oficials i suboficials de la IX Promoció d’Artilleria, en què es donava suport a militars retirats que defensaven “postures ultres i feien crides a afusellaments massius”.

pregunta iñarritu govern espanyol militars

Pregunta d'Iñarritu al govern espanyol

Davant aquest fet, Iñárritu demana al govern resposta a les següents preguntes: Quines mesures ha pres el Ministeri [de Defensa] respecte a aquests fets?; És conscient el Ministeri de la presència d’ultres i neofranquistes al seu si?, i Contempla prendre alguna mesura per detectar i expulsar els ultres que formin part de les forces armades?

Tal com ha indicat el diputat via Twitter, adjuntant els textos de les preguntes i la resposta, a una pregunta sobre militars en actiu, “responen parlant de diverses coses i un paràgraf sobre els militars retirats. Per què no responen al que els pregunten?"

Efectivament, el govern espanyol divaga en una resposta que no entra a la qüestió formulada, sinó que s’embranca en consideracions com que les forces armades “treballen al servei de tots els espanyols, sense distinció i sense esperar res a canvi”, que “la condició de militar s’adquireix després de superar uns plans d’estudis moderns i alineats amb el sistema educatiu” o bé que “els militars s’eduquen en unes regles de comportament que s’adquireixen amb un mètode continuat de formació i exigència personal”.

resposta govern espanyol militars iñarritu

Resposta del govern espanyol a Iñárritu

Finalment, el govern espanyol entra en matèria, però desviant la resposta sobre les activitats de militars retirats, no pas sobre els militars en actiu, tot assegurant que “les opinions particulars de ciutadans com a militars retirats ja no estan subjectes al deure de neutralitat política, ni a responsabilitat disciplinària, són exclusivament seves”. Això sí, asseguren que aquestes opinions han “fet malbé, lamentablement, la imatge de la institució militar”. Una petita autocrítica que, de tota manera, no serveix a lñárritu, perquè ell havia preguntat per una altra cosa. I de moment continua sense resposta.

 

Imatge principal: El diputat d'EH Bildu al Congrés dels Diputats Jon Iñarritu /Efe