El diputat de Bildu Jon Iñarritu ha plantat cara al Tribunal Suprem espanyol, després que aquest ha indicat que detindrà el president a l'exili, Carles Puigdemont, si travessa la frontera espanyola, independentment que el Tribunal General de la UE hagi indicat que les euroordres estan suspeses. "Europa comença als Pirineus", ha deixat anar Iñarritu, recordant la frase que es va popularitzar durant el franquisme.
"Europa comença als Pirineus" és una frase en positiu i vista des del sud que prové de l'expressió més antiga "Àfrica comença als Pirineus", popularitzada en la França napoleònica i vista des del nord. Alguns l'atribueixen al novel·lista Alexandre Dumas, l'autor d'Els tres mosqueters i El comte de Montecristo, i altres a Stendhal, autor de La cartoixa de Palma.
El Tribunal Suprem (TS) ja té damunt la taula la interlocutòria que va emetre divendres passat 26 de novembre la Justícia europea en el que avisava que el procés penal i les ordres de detenció i lliurament contra el president Carles Puigdemont romanien en suspens i acordava no tornar-li la seva immunitat com a eurodiputat. En espera del pronunciament sobre l'afer de Pablo Llarena, des de l'alt tribunal ja han advertit que si Puigdemont trepitja Espanya serà detingut.
El magistrat Pablo Llarena es manté ferm en la seva interpretació, tal com han apuntat a Europa Press fonts del Suprem, que expliquen que el text fet públic divendres passat és un extracte de la interlocutòria dictada pel vicepresident del Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) i no la resolució completa. Una vegada que Llarena disposi de la traducció del text complet respondrà tant al TGUE com a la defensa del president. Sembla ser, no obstant això, que el magistrat no té pressa per donar resposta.
Les mateixes fonts apunten que el que pugui dir el TGUE no influeix en la causa contra Puigdemont perquè el dret espanyol no està supeditat a l'europeu, el mateix que argumenta Polònia en el seu contenciós amb la UE. Precisament la defensa de Puigdemont, Gonzalo Boye, s'ha dirigit aquesta setmana al magistrat del procés per saber si ja ha informat als Cossos de Seguretat de l'Estat i la resta de policies eruropees que, tal com ha determinat el TGUE, l'euroordre està suspesa.
La resolució del TGUE
El Tribunal General de la Unió Europea va rebutjar tornar de manera cautelar la immunitat europarlamentària a Puigdemont malgrat la seva recent detenció a Itàlia, en considerar que l'euroordre emesa contra ell està suspesa a tota la UE mentre la Justícia europea resol la qüestió prejudicial remesa pel jutge d'instrucció Llarena. La interlocutòria del TGUE, que també afecta les demandes presentades por Toni Comín i Clara Ponsatí, recalcava que les autoritats nacionals de la resta de països de la UE, en virtut del principi de cooperació lleial, han de tenir en compte la "suspensió del procés penal i de l'execució de les ordres de detenció europees dirigides contra els diputats" fins a resoldre la prejudicial.
La Justícia europea considera que el fet que Puigdemont fos posat en llibertat després de la seva detenció en l'Alguer confirma que no hi ha risc que un Estat membre executi l'euroordre mentre el procés sigui en suspens, per la qual cosa no existeix un risc de perjudici greu que exigeixi tornar-li la immunitat.